Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krogen riskerar vite på 75 000 kr – efter trängsel

Enligt Bitte Bråstad är det bättre att man på egen hand smittspårar.
Le Pain Français Bistro på Avenyn i Göteborg. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: EXP ANDERS YLANDER / EXP ANDERS YLANDER
Anna Ledin är miljödirektör vid Göteborgs Stad.
Foto: PRESSBILD / Göteborgs kommun

Flera restauranger fick anmärkningar efter helgens trängselkontroller.

Nu riskerar Le Pain Français Bistro böter på 75 000 kronor om inte adekvata åtgärder vidtas, skriver GP.

– Om de inte åtgärdar bristerna kommer vi efter vårt nästa besök att skriva till domstolen och be dem utdöma vite, säger Anna Ledin, direktör på Miljöförvaltningen, till GP.

Nio av 25 kontrollerade restauranger i Göteborg fick anmärkningar efter helgens trängselkontroll i Göteborg, vilket GP var först med att rapportera.

På Le Pain Français Bistro fanns brister i smittskyddet när miljöförvaltningens inspektörer besökte restaurangen oanmält under natten till lördagen. Restaurangen bröt mot flera av kraven i lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, skriver tidningen.

Stora sällskap satt för tätt, det uppstod trängsel i trappor och passager inne på restaurangen och borden var placerade för tätt.

Miljöförvaltningen bedömer utifrån detta att er verksamhet inte uppfyller lagstiftningens krav om tillräckliga smittskyddsåtgärder” skriver Anna Ledin, direktör på Miljöförvaltningen, till restaurangägaren i sitt beslut, rapporterar GP.

Det är inte första gången Le Pain Français Bistro får anmärkningar och restaurangen måste nu åtgärda bristerna.

– De ansvariga vill ju göra rätt för sig. De har vidtagit åtgärder, varit tydliga med att gästerna inte får dansa, ökat personalen och plockat bort stolar och bord. Men det har inte räckt, de har inte nått hela vägen, säger Anna Ledin till GP.

Kan kosta 75 000 kronor

Bristerna bedöms medföra så pass stora risker för smittspridning att Miljöförvaltningen tar ytterligare åtgärden.

– Om de inte åtgärdar bristerna kommer vi efter vårt nästa besök att skriva till domstolen och be dem utdöma vite, säger Anna Ledin till GP.

Vidare förklarar hon att eftersom vitet är löpande upprepas det vid varje besök och att det därför kan kosta 75 000 kronor varje gång restaurangen bryter mot reglerna om domstolen går på Miljöförvaltningens linje.

Andra restauranger som fått anmärkningar vid kontroll är Wärdshuset Tullen på Avenyn, Mañana vid Odinsplatsen, Restaurang Valand/Lilla London på Vasagatan, Café Fluss i frihamnen, Tintin på Engelbrektsgatan, Rockbaren på Kristinelundsgatan och The Red Lion Pub på Mariagatan.

GT söker Le Pain Français Bistro för en kommentar.

Thomas Lindén, Socialstyrelsen, om Folkhälsomyndighetens scenariobeskrivning.