Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krögarpar utsett till årets svenskar

Shahnaz och Masoud Garakoei utsågs på torsdagen till årets svenskar.
Shahnaz och Masoud Garakoei från Göteborg har utsetts till Årets svenskar av tidningen Fokus.
Krögarparet stod upp mot mc-gänget Bandidos när de pressade dem på pengar.
- Det är en stor ära, säger Masoud Garakoei till Expressen.se.
Shahnaz och Masoud Garakoei som driver den iranska restaurangen Khansalar på Hisingen i Göteborg är Årets svenskar, enligt tidningen Fokus. - Just i dag är allt jobbigt borta. Mina barn är jätteglada och skålar i cola. För deras skull är jag glad att jag gick till polisen, säger Masoud Garakoei till Expressen.se.

Utsattes för utpressning

Familjen Garakoei har stått ut med mycket de senaste åren. Först utsattes de för utpressning. När de sedan anmälde utpressarna hotades de till livet och fick bilen uppeldad. De var nära att vara tvungna att stänga sin restaurang, men klarade sig tack vare massivt stöd från omgivningen. - Allt stöd var jättefint. Vi märkte att vi inte var ensamma, säger Masoud Garakoei.

Civilkurage

Att krögarparet är Årets svenskar motiverar tidningen Fokus med att de "har agerat med exceptionellt civilkurage i en livsfarlig situation. De har med risk för egen säkerhet stått upp för grundläggande demokratiska värden och för lag och rätt. Deras agerande kännetecknas av stort mod och hög integritet och är en inspirerande förebild för andra". Masoud Garakoei säger att de anmälde utpressarna för barnens skull: - Vi hade kommit till ett fritt land. Vi var tvungna att visa för dem att rättvisa finns.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!