Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krögarna om regeringens tvära kast: ”Inte förvånade”

Lena Hallengren presenterar kommande smittskyddsåtgärder på dagens presskonferens.
Robert Maglia, köksmästare på Enoteca Maglia.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Socialminister Lena Hallengren informerade om de nya rekommendationerna under tisdagens pressträff.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Privat

På tisdagen meddelade regeringen att man nu inför nya råd och rekommendationer för att förhindra ökad coronasmitta.

Bland annat gäller från och med morgondagen att trängsel ska undvikas på restauranger – och man öppnar också upp för att eventuellt kräva vaccinbevis på serveringsställena.

– Vi är inte förvånade, de har behandlat oss i restaurangbranschen så här under hela pandemin, nya besked från en dag till en annan, säger Sofia Christersdotter Hellström, restaurangchef på Gyllene Prag.

Från och med den 8 december införs flera nya smittskyddsåtgärder. Nu rekommenderas att använda munskydd i kollektivtrafiken, att hemarbete möjliggörs av arbetsgivaren, att alla håller avstånd i offentliga miljöer, 

På serveringsställen gäller det nu att undvika trängsel, och för besökarna att minnas hur det var för några månader sedan.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd till serveringsställen

Den som driver ett serveringsställe ansvarar för att lokalerna är utformade så att trängsel undviks. Detta kan enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd innebära att den som driver serveringsstället exempelvis kan:


begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället,

möblera om eller på annat sätt skapa utrymme,

markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra,

och använda alternativa lösningar till köer såsom nummerlappssystem.


Källa: Folkhälsomyndigheten

Ännu finns däremot inga begränsningar i storlek på sällskap och exakta avstånd mellan dem, men regeringen flaggade på dagens presskonferens för att sådana restriktioner kan bli verklighet igen i ett ”steg 2-scenario”, som infaller om smittspridningen eller vårdbelastningen ökar väsentligt.

”Får påminna våra gäster”

Sofia Christersdotter Hellström är restaurangchef på Gyllene Prag i Olivedal, Göteborg.

Vad behöver ni göra innan ni öppnar i morgon, för att följa de här nya åtgärderna?

– Nej men det kommer ju framför allt vara att påminna alla om att det är nya restriktioner som gäller, det kanske inte är alla som har lyssnat på regeringens presskonferens. Att vi visar hänsyn och inte trängs och så där, att vi hela tiden får påminna våra gäster och upp med skyltar igen om att hålla avstånd, tänker jag.

De nya rekommendationerna gäller alltså redan från i morgon, men Robert Maglia, som driver kvarterskrogen Enoteca Maglia i Majorna, ser inga problem med den korta framförhållningen.

– Det går att lösa, absolut. Vi får naturligtvis se till att följa de riktlinjer som är uppsatta. Vi har en inplanerad spelning här på fredag, och det är klart att det blir kanske inte samma stämning, men vi värnar och månar också om våra kunder och gäster och vill inte sprida smitta, säger han.

Välkomnar covidpassen

Regeringen ska också remittera ett förslag om vaccinationspass för fler verksamheter än i nuläget, till exempel gym och restauranger. 

Men Robert Maglia ser inga problem med det heller – tvärtom.

– Jag kan bara uttala mig för egen del, men jag tror att det är en bra sak. Jag respekterar de som inte vill ta sprutan, men om vi kan skydda oss själva och andra genom att göra det så tycker jag att det är bra. Jag vet kolleger som redan nu har krav på covidpass, men själva kommer vi inte att göra det förrän den dagen som myndigheterna säger att det här är praxis.

Sofia Christersdotter Hellström säger att kontrollen av gästerna kommer att innebära en del merarbete, men välkomnar samtidigt passen:

– Personligen tycker jag det är en solidarisk handling att bli vaccinerad. Om man inte gör det tycker jag inte att man ska gå på restaurang.


SE OCKSÅ: FHM: ”Ingen kommer undan pandemin”

Karin Tegmark Wisell menar att alla måste välja mellan att vaccinera sig eller att bli infekterad