Råda Säteri har drivits med stora förluster. Nu vill kommunen bli av med krögaren. Foto: ANDERS YLANDERRåda Säteri har drivits med stora förluster. Nu vill kommunen bli av med krögaren. Foto: ANDERS YLANDER
Råda Säteri har drivits med stora förluster. Nu vill kommunen bli av med krögaren. Foto: ANDERS YLANDER
Kommunalrådet Per Vorberg. Foto: Pressbild/Anna SigvardssonKommunalrådet Per Vorberg. Foto: Pressbild/Anna Sigvardsson
Kommunalrådet Per Vorberg. Foto: Pressbild/Anna Sigvardsson

Krögarens miljonavtal stoppat – tillfälligt?

Publicerad

Kommunfullmäktige i Härryda hade i går uppe det kontroversiella förlikningsavtalet med Råda Säteri.

Avtalet stoppades i fullmäktige – men bara temporärt.

– Vi begärde och fick förslaget till återremiss, berättar Socialdemokraternas gruppledare Björn Magnusson.

Det var för knappt en månad som GT avslöjade förlikningsavtalet.

Den mångårige krögaren på Råda Säteri, Robert Säll, skulle köpas ut för fem miljoner kronor kommande årsskifte. Detta trots att hans bolag kopplat till Råda Säteri bar på 1,3 miljoner kronor i skatteskulder och att hans bolag sannolikt skulle gå i konkurs inom kort.

Men avtalet, påskrivet av kommunalrådet Per Vorberg, moderat, och kommundirektören Peter Lönn, skulle förvandla Säll från konkursmässig till välbärgad.

Dyrt för skattebetalarna

Avtalet befriar också Säll från skulder till kommunen, han slipper hyra resten av året och kommunen ska också stå för återställandet av lokalerna.

Allt på skattebetalarnas bekostnad. Totalt handlar det om minst 7 miljoner kronor.

Men förutsättningen är att Kommunfällmäktige säger ja till avtalet.

Under måndagskvällen var det känsliga ärendet uppe.

– Det var en lång och stundtals hätsk debatt, säger Björn Magnusson.

Kapplöpning med tiden

Vad händer nu?

– Förslaget går tillbaka till kommunstyrelsen och ska utredas av tjänstemän. Sedan kommer det tillbaka till fullmäktige för slutgiltigt beslut.

Nästa fullmäktige äger rum 11 december, men det är inte säkert att ärendet är klart för behandling redan till dess.

Vad som i så fall händer med avtalet, som ska träda i kraft vid årsskiftet, återstår att se.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER