Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krog i Jönköping serverade insekter

ElinLorin, 25, från Göteborg, Maria Borg, 21, från Huskvarna, och Emelie Lundberg, 21, från Lund, var skeptiska till en början. Men det smakade bättre än de trodde.Foto: Anna Hallams
Mmmmmm, vad gott tyckte Elin Lorin, 25, från Göteborg om insekterna.Foto: Anna Hallams
Insekter i salladen är inget problem på restaurang Lingon. De ingår i rätten.Foto: Anna Hallams
Mini-pizza med syrsor är en av rätterna på menyn.Foto: Anna Hallams
Insekterna är fullsprängda med näring, säger restaurang Lingons ägare Kia O´Jensa.Foto: Anna Hallams

Vad sägs om mini-pizzor med syrsor, en sommarsallad på torkade gräshoppor och knäckebröd bakat på larver?

Det stod på menyn när en Jönköpingskrog bjöd in till insektsfest.

– Det smakade inte alls som jag trodde att det skulle göra, säger Elin Lorin.

Fakta: Insekter som mat

* Insekter som föda är betydligt mer miljövänligt än exempelvis nöt- eller fläskkött.

* Exempelvis behöver nötkreatur tolv gånger mer föda för att producera samma mängd protein som syrsor.

* Det finns över 1900 insektsarter som har dokumenterats som ätliga.

* Insekter har varit en del av människors diet världen över under tusentals år.

* Att äta insekter som mat heter entomofagi.

* Entomofagi praktiseras av 2 miljarder människor.

* FN uppmanar till en ökad insektskonsumtion.

Källa: FN:s livsmedel- och jordbruksorganisation FAO.

Insekter i maten brukar i vanliga fall leda till klagomål. Men inte på måndagskvällen. Då bjöds gäster på en Jönköpingskrog på en meny med rätter gjorda på syrsor, maskar och larver.

– I början var jag rätt skeptisk, eftersom jag alltid haft en bild av att det är äckligt med insekter, säger Maria Borg, 21 år från Huskvarna.

På menyn fanns det mini-pizzor med inbakade syrsor, larvknäcke toppat med ärtröra och två sorters maskar samt en sommarsallad med torkade gräshoppor. Till dessert fick gästerna äta en kladdkaka bakad med mjöl gjort på syrsa.

– Det smakade inte alls som jag trodde att det skulle göra. Det var gott och kändes fräscht, säger Elin Lorin, 24 år från Göteborg.

"Äckelfaktorn kommer försvinna"

Bakom tilltaget står det nystartade företaget Hakuna mat och restaurang Lingons ägare Kia O'Jensa. Hon är övertygad om att insekter kommer synas oftare på våra tallrikar i framtiden.

– Det finns folk över hela världen som äter maskar och larver med god aptit, eftersom de vet att de är fullsprängda med näring, säger Kia O'Jensa.

Kia O'Jensa ser flera miljö- och kostmässiga fördelar med att äta insekter. Hon tror att äckelfaktorn som många upplever när de hör att det blir insekter till middag kommer att försvinna.

– När jag knäcker ett ägg ser jag inte den äckliga klumpen, utan jag ser en omelett eller sockerkaka, säger hon och förutspår att insekter kommer att få samma status.

Men Kia O'Jensa kommer inte att ta in insekter på den ordinarie menyn.

– Det är många som har kommenterat att man inte vet om jag har mask i köttbullarna. Men jag kommer aldrig att smyga in någonting. Börjar jag med insekter på menyn är det med öppna kort, säger Kia O'Jensa.