Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mörkades – i flera månader

Foto: MARIA DAHLIN
Foto: MARIA DAHLIN

En serie brister hos det kommunala bostadsbolaget Alingsåshem gav ett privat bolag under femton års tid förtur till alingsåsarnas lägenheter.

Samtidigt som förföljda och slagna kvinnor hos kvinnojouren och andra behövande nekades hjälp med hänvisning till den långa bostadskön.

Det visar en revisionsrapport som Alingsåshems vd Ing-Marie Odegren i två och en halv månad försökt undanhålla offentligheten.

Det var i höstas som GT kunde avslöja att det fanns en gammal muntlig överenskommelse mellan kommunala Alingsåshem och ett privat vårdbolag om förtur till lägenheter. 

Aktiebolaget Vintergatans ägare kunde håva in miljonvinster och lovade sina boende förstahandskontrakt till egna lägenheter utanför bostadskön medan ideella krafter som den lokala kvinnojouren fick nej till lägenheter åt kvinnor och barn.

Politikerna reagerade starkt. Och Alingsåshem meddelade att man gett den externa revisionsfirman KPMG uppdraget att se över vad som hänt. 

 

LÄS MER: Privata bolaget fick gräddfil till allmännyttans lägenheter 

 

Alingsåshem vägrade lämna ut rapporten

Men när rapporten väl var klar i mars, vägrade Alingsåshems vd att lämna ut den. 

Efter två och en halv månads mörkande från bolagets sida kan GT nu, för första gången, publicera revisionsfirmans slutsatser. 

Och revisorerna påtalar flera allvarliga brister och menar att det "finns en risk att Alingsåshem har gynnat en enskild näringsidkare inom kommunen genom att ge förtur" – vilket kan vara ett lagbrott.

Bolagets vd Ing-Marie Odegren har varit bolagets högsta chef under alla de femton år som Vintergatan fick en exklusiv gräddfil till lägenheter, men hon har trots upprepade kontaktförsök under hela våren, och även under de senaste dagarna, inte återkommit för en intervju.  

– Det här är självklart inte bra, säger Alingsåshems styrelseordförande Christian Jerhov (M) om revisionsfirmans slutsatser.

Han säger också att revisionsrapporten borde ha lämnats ut av bolaget tidigare, enligt de lagar och regler som finns, men bollar vidare den frågan till vd:n som gjort sig oanträffbar. 

Det kommunala bostadsbolaget i Alingsås tampas med sex år långa bostadsköer. Men under femton år fick ett privat bolag gå före kön, kunde GT avslöja i höstas.Foto: MARIA DAHLIN

Muntlig överenskommelse sedan 2000

Den muntliga överenskommelsen mellan Alingsåshem och aktiebolaget Vintergatan ingicks någon gång runt år 2000, enligt bolaget. Då hade en grupp anställda inom Alingsås kommun startat ett personalkooperativ där de drev boende för unga med olika former av problem. 

Vid den tiden fanns knappt någon bostadskö och personalkooperativet ska ha fått möjlighet att ge alla sina boende förstahandskontrakt hos Alingsåshem efter genomgången behandling.

 

LÄS MER: Politikerna krävde vd Ing-Marie Odegrens avgång 

 

Efter två år startade ägarna ett vanligt, vinstdrivande aktiebolag, som tog över verksamheten som tidigare drivits som ekonomisk förening. Aktiebolaget Vintergatan utsågs till ett av landets snabbast växande bolag, ett så kallat gasellföretag, och ägarna kunde dela på mångmiljonvinster. En stor konkurrensfördel som också användes öppet i marknadsföringen var just bolagets möjligheter att skaffa fram lägenheter i Alingsås åt de boende trots den sex år långa bostadskön.

När GT avslöjade gräddfilen i oktober förra året använde Vintergatan fortfarande garantin med förstahandskontrakt i sin marknadsföring, trots att bostadsbolaget då sa att överenskommelsen inte längre gällde.

Alingsåshem upptäckte aldrig aktiebolaget Vintergatan

Alingsåshem har uppgett att man aldrig upptäckte att Vintergatan blev ett aktiebolag och att det aldrig kontrollerades. Det gör man även nu till revisionsfirman KPMG.

– Lärdomen är att man ska ha avtal naturligtvis som man följer upp betydligt tätare, sa vd Ing-Marie Odegren till GT i oktober.

Denna brist i kontrollen och att bolaget aldrig upptäckte att man under lång tid gav förturer till ett vinstdrivande privat företag anmärker revisorerna på. 

"Alingsåshem har haft flera möjligheter att identifiera denna problematik tidigare än som nu skett", skriver revisorerna och nämner bland annat de fall då andra aktörer, som kvinnojouren bett om förtur men fått blankt nej. Även den kristna vårdstiftelsen Bräcke Diakoni ska ha bett om hjälp åt sina behövande genom Alingsåshem men fått nej, samtidigt som alltså det privata bolaget tilldelades lägenheter utanför kön.

Enligt revisionsbyrån har Alingsåshem även 2011 undersökt och sett över rutinerna för de undantag som funnits från bostadskön. Det har varit då till exempel socialtjänsten i Alingsås snabbt behöver lägenheter åt behövande, men inte heller då noterade någon, enligt Alingsåshem, att det fanns en exklusiv gräddfil åt det privata bolaget.

Först två och en halv månad efter att den kritiska revisionsrapporten blev klar offentliggjordes den. Foto: GT

Nya frågor väcks nu

Samtidigt väcker revisorerna nya frågor i sin rapport. De lägenheter som gick till Vintergatans verksamhet redovisades aldrig i bolagets årsredovisningar, enligt revisorerna. Det kan ha bidragit till att det misstänkta gynnandet av bolaget inte uppdagades förrän under förra året. 

Varför Vintergatans förturer inte varit offentliga vet inte styrelsens ordförande Christian Jerhov som påminner om att han är ganska ny i styrelsen. 

– Jag har noterat att det inte har gjorts.

Har du fått någon information om att personer slagit larm om det här tidigare? Innan det slutligen avslöjades?

– Nej, det har jag inte. Om andra styrelseledamöter har hört talas om det tidigare, det vet jag inte, säger Christian Jerhov.

Christian Jerhov berättar att kommunens egna revisorer har kommit till liknande slutsatser som revisionsfirman. Men revisionsfirmans rapport är den första oberoende granskningen.

Styrelsen: "Skulle hanterat detta på ett annat sätt"

Revisionsrapporten var färdig och inlämnad till det helägda kommunala bolaget redan den 13 mars i år. Då delades den också ut till alla styrelseledamöter och representanter för Alingsås kommunledning på bostadsbolagets årsstämma. 

Trots det vägrade vd Ing-Marie Odegren lämna ut rapporten till allmänheten.

Det gjordes först två och en halv månad senare.

– Vi skulle självklart hanterat detta på ett annat sätt och lämnat ut den redan tidigare, säger styrelseordföranden i Alingsåshem, Christian Jerhov i dag.

GT söker fortfarande Alingsåshems vd Ing-Marie Odegren.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

 

Rättelse 170627: I en tidig version av artikeln angavs att den kristna hjälporganisationen Diakonia ansökt men fått nej till lägenhet hos Alingsåshem. Det rörde sig i stället om den kristna vårdstiftelsen Bräcke Diakoni.