Michael Ivarson, direktör social resursförvaltning, säger att situationen är fruktansvärt tung just nu. Foto: SVTMichael Ivarson, direktör social resursförvaltning, säger att situationen är fruktansvärt tung just nu. Foto: SVT
Michael Ivarson, direktör social resursförvaltning, säger att situationen är fruktansvärt tung just nu. Foto: SVT
Veronica Morales ansvarade för avtalsförhandlingarna med flyktingjätten Hero samtidigt som hon förhandlade med bolaget om ett nytt toppjobb. Foto: Henrik JanssonVeronica Morales ansvarade för avtalsförhandlingarna med flyktingjätten Hero samtidigt som hon förhandlade med bolaget om ett nytt toppjobb. Foto: Henrik Jansson
Veronica Morales ansvarade för avtalsförhandlingarna med flyktingjätten Hero samtidigt som hon förhandlade med bolaget om ett nytt toppjobb. Foto: Henrik Jansson
Här är mejlet som visar hur Heros vd Harry McNeil tackar tjänstemännen.Här är mejlet som visar hur Heros vd Harry McNeil tackar tjänstemännen.
Här är mejlet som visar hur Heros vd Harry McNeil tackar tjänstemännen.
Harry McNeil, Heros vd, tackade de kommunala tjänstemännen för att de hjälpt bolaget att etablera sig i Västra Sverige. Foto: Stundom Produksjoner / PRESSBILD/STUNDOM PRODUKSJONERHarry McNeil, Heros vd, tackade de kommunala tjänstemännen för att de hjälpt bolaget att etablera sig i Västra Sverige. Foto: Stundom Produksjoner / PRESSBILD/STUNDOM PRODUKSJONER
Harry McNeil, Heros vd, tackade de kommunala tjänstemännen för att de hjälpt bolaget att etablera sig i Västra Sverige. Foto: Stundom Produksjoner / PRESSBILD/STUNDOM PRODUKSJONER
Enhetschefen Louise Parbring erbjöds ett jobb som konsult för flyktingjätten Hero, för att hjälpa bolaget att etablera sig i Sverige. Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSENEnhetschefen Louise Parbring erbjöds ett jobb som konsult för flyktingjätten Hero, för att hjälpa bolaget att etablera sig i Sverige. Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN
Enhetschefen Louise Parbring erbjöds ett jobb som konsult för flyktingjätten Hero, för att hjälpa bolaget att etablera sig i Sverige. Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN
Social resursförvaltnings kontor i Göteborg. Foto: Daniel OlssonSocial resursförvaltnings kontor i Göteborg. Foto: Daniel Olsson
Social resursförvaltnings kontor i Göteborg. Foto: Daniel Olsson
Enligt Uppdrag gransknings beräkningar är avtalen med Hero värda tillsammans uppemot 140 miljoner kronor.Enligt Uppdrag gransknings beräkningar är avtalen med Hero värda tillsammans uppemot 140 miljoner kronor.
Enligt Uppdrag gransknings beräkningar är avtalen med Hero värda tillsammans uppemot 140 miljoner kronor.
In i det sista ansvarade Veronica Morales för Heros nya guldkantade flyktingavtal. Ett dygn efter att sista handen lagts vid avtalet tackade hon ja till toppjobbet.In i det sista ansvarade Veronica Morales för Heros nya guldkantade flyktingavtal. Ett dygn efter att sista handen lagts vid avtalet tackade hon ja till toppjobbet.
In i det sista ansvarade Veronica Morales för Heros nya guldkantade flyktingavtal. Ett dygn efter att sista handen lagts vid avtalet tackade hon ja till toppjobbet.

Kritiseras i rapport: "Fruktansvärt tungt"

Publicerad

Social resursförvaltning har gjort en intern granskning av tjänstemännens kontakter med flyktingjätten Hero.

Och utredarens kritik mot förvaltningen är tydlig:

"Det är sannolikt att förvaltningen på ett otillbörligt vis gynnat en extern leverantör".

I rapporten framgår att förvaltningen betalat Hero hundratusentals kronor efter muntliga överenskommelser, för saker som inte funnits med i de skriftliga avtalen.

- Det känns fruktansvärt tungt just nu. Jag har gjort en anmälan till riksenheten mot korruption, säger Michael Ivarson, direktör vid social resursförvaltning.

Under onsdagen kunde GT och SVT:s "Uppdrag granskning" avslöja hur höga tjänstemän vid social resursförvaltning i Göteborgs stad haft nära kontakter och tecknat generösa avtal med flyktingjätten Hero. Under tiden medias granskning pågått inledde kommunen för några veckor sedan en intern utredning av de båda ansvariga cheferna Veronica Morales och Louise Parbrings relation till flyktingjätten.

– Den bilden jag får är att mejlkorrespondensen mellan medarbetarna och den berörda firman inte ser bra ut, utifrån våra jävsregler, förklarade Ivarson för GT under tisdagen.

Rapporten är kritisk

Utredningen som gjorts av juristen Fredrik Andrén presenterades för förvaltningen under onsdagsförmiddagen. Och det är ingen munter läsning. Rapporten riktar kritik mot hur kontakterna med Hero Sverige AB skötts.

"Vår sammanfattande och övergripande bedömning är att det är sannolikt att förvaltningen i sina mellanhavanden med Hero Sverige AB och genom sitt agerande på ett otillbörligt vis gynnat en extern leverantör" skriver utredaren.

I rapporten framgår också att social resursförvaltning betalat Hero för en rad kostnader som legat utanför skriftliga avtal. Det har gjorts efter muntliga överenskommelser och skriftlig dokumentation saknas.

Bland annat har social resursförvaltning betalat en väktarkostnad på 350 000 kronor för bevakning på ett av Heros boenden. Och för samma boende har man betalat en vidarefakturerad hyra för tre månader på 450 000 kronor. Inte heller här har man hittat någon skriftlig överenskommelse om betalningen, enligt rapporten.

Otydlig dokumentation

I sina kommentarer skriver utredaren att just flera betalningar till Hero gjorts med muntliga överenskommelser som avser saker som inte behandlats i skriftliga avtal, och att detta kan innebära att Hero gynnats genom den otydliga dokumentationen.

Slutligen konstateras att rättsliga myndigheter bör bedöma om brott har begåtts i samband med avtalen med Hero: "Det borde finnas skäl för samtliga inblandade parter att få frågan utredd en gång för alla".

Michael Ivarson beskriver en tung situation just nu på förvaltningen. En förvaltning han menar har jobbat extremt hårt under lång tid och där storartade insatser gjorts.

"Känns fruktansvärt tungt"

- Ja, det känns fruktansvärt tungt att vi befinner oss här nu. Det framgår i utredningen att det inte kan uteslutas att Hero har gynnats. Därför har jag gjort en anmälan till riksenheten mot korruption. Nu får de utreda detta. Det är den möjligheten de inblandade har att bli rentvådda, eller om det kan visas att brott har begåtts, säger han.

Ivarson förklarar att det kommer att ta lång tid innan förvaltningen kommer att återhämta sig från det som hänt.

När det gäller överenskommelser om betalningar som gjorts muntligt utan skriftlig dokumentation säger han:

- Det är i så fall ett brott mot delegationsförordningen. Jag låter polis och åklagare utreda detta och vill inte kommentera det ytterligare.

Veronica Morales säger i ett sms till GT att hon välkomnar utredningen:

"Jag är övertygad om att granskningen kommer att påvisa att jag inte begått den typ av fel som medierna ger sken av. I väntan på utredningen avstår jag från ytterligare kommentarer."

GT har sökt Louise Parbring för en kommentar.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER