Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här blir den mansfria festivalen verklighet

Emma Knyckare presenterar stolt sin mansfria festival i hemstaden Göteborg.
Foto: KITTY LINGMERTH
Göteborgaren Emma Knyckare är komiker och programledare i P3.
Foto: KITTY LINGMERTH
Det var efter de inträffade övergreppen på bland annat Bråvallafestivalen som Emma Knyckare myntade idén om en mansfri festival.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Emma Knyckare skapade rubriker i somras när hon myntade idén om att dra i gång en mansfri festival efter de inträffade övergreppen på Bråvalla. 

Nu blir idén verklighet – i Göteborg. 

Nu står det klart att den mansfria festivalen kommer att anordnas i Knyckares hemstad Göteborg, närmare bestämt på Bananpiren.  

Festivalen ska rikta sig till kvinnor, transpersoner och icke-binära. Inga akter är klara för festivalen, men den ska rymma både artister och stand-up. 

I samband med att Emma Knyckare och hennes projektgrupp sökte finansiering fick insamlingskampanjen namnet Statement. Nu har de nått sitt mål och fått in 500 000 kronor.

– Det blir i goa Göteborg sista helgen i augusti nästa år. Det här är så himla roligt så jag känner att jag vill vara med i varje steg av planeringen, säger Emma Knyckare.

Än så länge har inga bokningar för festivalen gjorts. Men Emma och bokningsgruppen vill rikta in sig på att erbjuda ett brett utbud.

– Det ska finnas något för alla, både för mamma och lillkusinen, säger hon. 

Det kommer även finnas en comedyscen på området. Emma själv planerar att uppträda och hoppas få med sig sina standup-kompisar tillika humoreliten Marika Carlsson, Josefine Johansson och Ann Westin.

– Till artistscenen hade det varit väldigt roligt att få Zara Larsson bokad. Och gärna någon större internationell artist. 

Är det viktigt för er att artisterna har gjort uttalanden och ställer sig bakom exempelvis #metoo? 

–  Nej. Och vi kan heller inte kräva att artisterna ska ha helkvinnliga band. 

Den 1 december kommer 500  förköpsbiljetter att släppas. 

– Det blir den perfekta grisen-i-säcken-julklappen! Sen så släpper vi första akten lagom till jul och nyår är över.

"Ingen lösning på problemet" 

Emma och planeringsgruppen räknar med att kunna ta in 6500 besökare på festivalområdet. 

– Festivalen kommer även vara för transpersoner och icke-binära. Så helt mansfri blir den ju inte. Det vi strävar efter är att erbjuda en frizon från alla övergrepp som sker på många festivaler. Det här är en reaktion, men ingen lösning på problemet. Men mitt mål är att en sådan här festival inte ska behöva finnas – eller åtminstone kunna ta in alla. 

I samband med att Emma Knyckare lyfte idén om en mansfri festival fick hon utstå både kritik och påhopp. 

– Kritiken har faktiskt minskat nu sedan #Metoo inleddes. Nu kan ingen blunda för att det begås övergrepp längre.