Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiserade friskolor byter nu inriktning

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Axel Darvik (L), skolkommunalråd.
Foto: ELIN JANEBÄCK / ELIN JANEBÄCK

Kritiserade Föreningen Framstegsskolan byter inriktning på de tre Römosseskolorna i Göteborg.

En ny styrelse har valts och de religiösa inslagen ska försvinna, skriver föreningen. 

Men skolkommunalrådet Axel Darvik (L) är fortsatt kritisk. 

– Mitt förtroende för föreningen är förbrukat och jag har ingen tillit till styrelsen, säger Axel Darvik.

De tre nedstängningshotade friskolorna ska från nästa terminsstart vara icke-konfessionella, meddelar Framstegsskolan i ett pressmeddelande.

Dessutom har tidigare medlemmar lämnat föreningen och en ny styrelse valts vid en extra föreningsstämma.

”Avgående styrelse lämnar nu över till proffs som med nya krafter, gedigen och lång erfarenhet kan få vara med och utveckla föreningens skolor till nästa nivå. Den ledamot som inte fick någon kritik i Skolinspektionens beslut kvarstår också för att bidra med kontinuitet”, skriver föreningen.

Ekonomiska brott

Skolinspektionen drog i höstas in tillståndet för föreningen, som drivit Römosseskolorna med muslimsk inriktning.

Anledningen var att miljontals kronor försvunnit och att fyra av de fem tidigare styrelsemedlemmarna bedömdes som olämpliga. Två personer som varit knutna till verksamheten har åtalats för ekonomisk brottslighet.

Efter att ha överklagat fick föreningen dock så kallad inhibition, det vill säga rätt att fortsätta med verksamheten till dess att frågan är avgjord.

Axel Darvik (L), skolkommunalråd, är fortsatt kritisk trots skolans besked och tror inte riktigt på beskedet om att man ska ändra ideologi. 

– Jag litar inte ett dugg på att skolan försöker ändra ideologisk inriktning och ställa saker till rätta. Mitt förtroende för föreningen är förbrukat och jag har ingen tillit till styrelsen, säger Axel Darvik på en presskonferens.

Skolans advokat Peter Hamnebo tycker inte att Axel Darvik har någon grund i det han säger om föreningen.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag sätter mig inte på en presskonferens och gissar utan att veta att det jag sagt har fog för sig. Men var och en får stå för sitt. 

Får skolpeng

Oklarheterna kring skolornas ekonomi gjorde att Göteborgs stad under en period höll inne skolpengen. Nyligen bestämdes dock att skolpengen som hållits inne, omkring 42 miljoner kronor, ska betalas ut.

Föreningen hoppas nu att förändringarna ska leda till att Skolinspektionens beslut hävs.

– Den här processen grundar sig på omständigheter som föreningen i och för sig inte tycker ska kunna leda till ett återkallande. Det beror ju på att man blivit utsatt för ett brott, säger Peter Hamnebo, en av föreningens advokater, till TT.

– Men i och med att man nu bytt styrelse finns det såvitt jag kan se ingen grund för Skolinspektionens beslut. Men vi får väl se när de yttrar sig. Sedan är det upp till förvaltningsrätten hur de handlägger ärendet. Förhoppningen är att det ska kunna gå ganska fort.


TV: Elevernas pengar gick till sexklubbar

Elevernas pengar gick till sexklubbar – här konfronteras rektorn