Det var den 9 december förra året som Skolinspektionen beslöt att dra tillbaka godkännandet för Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, i Göteborg.
Bakgrunden var de band som nuvarande ägaren Jihane Jdidi bedömdes ha till den tidigare ägaren, den radikale islamisten Abdel Nasser El Nadi.
Abdel Nasser El Nadi har av regeringen klassats som en hot mot rikets säkerhet och GT har tillsammans med Doku under förra året avslöjat hur skolan under hans ledning bland annat rekryterat återvändare från IS i Syrien som lärare och även skickat ut mångmiljonbelopp till konton på Malta och i Saudiarabien.
”Eftersom kopplingar finns till tidigare ägare som bedöms vara ett hot mot rikets säkerhet bedömer Skolinspektionen att det finns en allvarlig risk för skolans elever”, skrev Skolinspektionen i sitt beslut.

Högsta domstolens besked
Men Skolinspektionens beslut har sedan dess överklagats. I väntan på den prövningen har skolans ledning även drivit en parallell process om så kallad inhibition – alltså att skolan ska få fortsätta som vanligt fram till frågan avgjorts.
Hittills har både förvaltningsrätten och kammarrätten gått emot de nya ägarna.
Och nu väljer slutligen Högsta domstolen att inte ge dem prövningstillstånd.
Därmed förblir skolan stängd – i vart fall fram till att frågan avgörs slutligt senare i år.
– Vi har inte öppnat skolan efter jullovet och nu har vi inte möjlighet att fortsätta driva undervisning fram till domstolen tar det slutliga beslutet, säger skolans nya ägare Jihane Jdidi.
– Det är väldigt trist, för alla elever och alla familjer.

Sålde skolan i somras
Abdel Nasser El Nadi sålde dåvarande Vetenskapsskolan under sommaren förra året, samtidigt som han satt i förvar hos Migrationsverket anklagad för att utgöra ett hot mot rikets säkerhet.
Skolinspektionen menade att El Nadi även efter överlåtelsen ”utövar ett inflytande över huvudmannen och därmed över verksamheten vid skolorna”. Bland annat hänvisade Skolinspektionen till brev med direktiv till den nya ägaren som El Nadi skickade från förvaret.
Enligt Säkerhetspolisen riskerade skolans elever därför fortfarande ”utsättas för radikalisering och rekrytering till miljöer som accepterar våld eller grov brottslighet som metod för politisk förändring”.
Är besviken
Den nya ägaren Jihane Jdidi vill inte gå in så mycket i detaljerna kring processen så länge den pågår, men förnekar att hon har några sådana band.
– Det stämmer inte. Jag har jobbat självständigt och jag har gjort allt som är rätt, men jag kan inte förutse vad domstolen kommer besluta, säger hon.
Hon är besviken över Skolinspektionens beslut från i december:
– Jag läser ofta vad Skolinspektionen skriver om andra skolor, om kommunala skolor, där ingenting fungerar. De får ändå råd om vad de ska göra och fortsätter. Men skolor som verkligen fungerar och verkligen ger möjligheter till elever att lyckas så händer detta.
Skolan till försäljning
Av handlingarna som ägarna lämnat in via sitt ombud Lars-Erik Olsson framgår att skolan är till försäljning.
Enligt Jihane Jdidi pågår förhandlingar med intressenter, men hon vill inte ge någon mer information om det.
Så sent som i september kunde vi avslöja att det på den personallistan som den nya ägaren lämnat in till Skolinspektionen fanns flera av återvändarna kvar som anställda vid skolan.