Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiserad kommundirektör köps ut av kommunen

Mats Lilienberg lämnar posten som kommundirektör i Marks kommun, enligt ett pressmeddelande.
Foto: Pressbild
Komunstyrelsens ordförande i Marks kommun, Jessica Rodén.
Foto: Pressbild

Flera inom Marks kommun har varit kritiska mot kommundirektör Mats Lilienberg.

Nu har han lämnat posten, rapporterar Borås Tidning.

Kommunen skriver i ett pressmeddelande att Lillenberg ”befrias från sitt arbete” men att han kommer ersättas med 12 månadslöner – värt drygt 1,7 miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande Jessica Rodén säger i pressmeddelandet att hon är ”medveten om att det kostar mycket skattepengar”.

”Samtidigt är det viktigt att Marks kommun gör rätt för sig och följer gällande avtal, lagar och den praxis som finns på svensk arbetsmarknad. Sett ur det perspektivet kan jag konstatera att kommunen har teccknat ett avtal som ligger i linje med vad man kan förvänta sig”, säger hon.

Till BT uppger hon sedan att beslutet tagits efter flera samtal med Mats Lilienberg under ett års tid.

”Den politiska ledningen har haft samtal med kommundirektören under ett års tid där det försökts att hitta en samsyn om hur kommunen ska ledas framåt. Med tiden har det vuxit fram ett bristande förtroende mellan politiska ledningen och Mats Lilienberg”, skriver hon i ett mejl till tidningen.

Nekar till anklagelserna

Kommunens besked kommer efter att Borås tidning pratat med flera personer inom Marks kommun, både anställda och förtroendevalda, som varit kritiska till Lilienbergs ledarskap. Bland annat anklagas han för att ha föregått politiska beslut.

Lilienberg har även kritiserats, då han i sin roll som krisledningschef avbrutit en utvärdering om kommunens krisberedskap under pandemin.

Mats Lilienberg i en intervju med BT nekat till anklagelserna – som han kallar för ”fulspel”.

Kommunen har nu startat rekryteringsarbetet för att hitta en ny kommunnndirektör.

”En tillförordnad kommundirektör kommer att tillsättas inom kort”, skriver kommunen i pressmeddelandet.