Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritikstorm mot LO:s film: "Osmaklig"

Skådespelaren Roland Jansson ger i filmen en känga till Alliansens arbetslinje genom att titta på och kommentera gravar på en kyrkogård. "Var nu lite flexibel, i väg till arbetsförmedlingen och starta eget", säger han.

Skådespelaren Roland Jansson och LO-distriktet i Västsverige har tillsammans gjort en Youtube-film om arbetslinjen.

Den väcker nu starka känslor och beskrivs bland annat som osmaklig och usel i kommentarerna.

– Det var väl tanken med filmen, att den skulle ge starka reaktioner, säger Dan Gabrielsson, ordförande i LO-distriktet i Västsverige.

Västsvenska LO-distriktets film har setts av över 6 000 personer på Youtube. I den ser man hur göteborgaren och välkände skådespelaren Roland Jansson tittar på och kommenterar gravar på en kyrkogård.

– Men ni ska väl inte ligga här och skräpa? Var nu lite flexibel, i väg till arbetsförmedlingen och starta eget, säger Roland Jansson i filmen.

– Ingen slipper undan alliansens arbetslinje, vare sig levande eller döda, säger Roland Jansson.

Omkring 50 personer har kommenterat klippet, som av många kallas för "osmakligt", "dåligt" och "äckligt".

– Det var väl tanken med filmen, att den skulle ge starka reaktioner, säger Dan Gabrielsson, ordförande i LO-distriktet i Västsverige.

"Mycket mycket nöjd"

Några planer på att ta bort filmen från Youtube finns inte från LO:s sida.

– Nej det är inget vi har funderat på. Vi vill ha en debatt kring hur människor har drabbats av den politiken när det gäller sjuka människor som tvingas gå och söka arbete i stället för att få sjukpenning. Det är det han med den här lite grova tolkningen vill få fram, att människor har farit väldigt illa efter de tuffare reglerna, säger Dan Gabrielsson.

LO Västsverige har svarat på kommentarerna på Youtube och skriver bland annat att Roland Jansson fått "full konstnärlig frihet att skriva manus och utveckla karaktären".

– Man tolkar väl filmer som man vill, filmen utifrån hur Roland producerat ger ett uttryck för vad han känner, säger Dan Gabrielsson.

Roland Jansson själv är nöjd med filmen.

– Mycket mycket nöjd. Om det är en 5 000-6 000 som tittar och hundra moderater blir galna, så är det klart att det måste killa på något. Det måste ju hända något.

Han tycker att projektet med filmen är lyckat.

– Det är klart att det måste det vara när det är så många som tittat och 70-80 moderater har hört av sig, säger Roland Jansson.