Helene Odenjung tycker att Arbetsförmedlingen kan göra mer för att kontrollera oseriösa arbetsgivare. Foto: ANNA SIGVARDSSON
Helene Odenjung tycker att Arbetsförmedlingen kan göra mer för att kontrollera oseriösa arbetsgivare. Foto: ANNA SIGVARDSSON

Kritiken mot HA-jobben: "Så man får hjärnblödning"

Publicerad

Efter avslöjandet om att en framträdande Hells Angels-medlem fått ett skattefinansierat nystartsjobb på en ökänd strippklubb i Göteborg riktas kritik mot både Arbetsförmedlingen och nystartsjobben som system.

L-toppen Helene Odenjung menar att agerandet går stick i stäv med arbetet mot den kriminella gängmiljön.

– Vi har ju länge jobbat för att man ska försvåra för kriminella gäng. Det här är tvärtom, kontraproduktivt, säger hon.

Helene Odenjung är förste vice ordförande i Liberalerna på riksnivå och kommunalråd lokalt i Göteborg. 

Hon reagerar starkt på GT:s avslöjande.

– Man får ju nästan hjärnblödning! Det är ju inte direkt någon avhopparverksamhet de sysslar med. Tvärtom, säger hon och menar att en person som straffats för grova brott och fortfarande befinner sig i gängmiljön snarare ska hjälpas in i återanpassning i en mindre ljusskygg verksamhet.

– Klart att den personen ska in i avhopparverksamhet och få tjäna sina pengar på ett legalt sätt. Då får man samarbeta mycket mer. 

 

LÄS MER: Arbetsförmedlingens jobb åt Hells Angels-mannen - på strippklubb 

 

En XC90 som tjänstebil

Hon ifrågasätter också seriositeten i nystartsjobbet på strippklubben Chat Noir och ägarnas egna uppgifter om att Hells Angels-medlemmen, som vaktmästare, fått en tjänstebil i form av en fabriksny Volvo XC90 av 2016 års modell.

Det var i den Andreas Johansson fångades på bild av GT i början av förra veckan utanför Hells Angels Goth Towns nya lokaler i Skepplanda.  

– Bara att han har en tjänstebil. Det har man inte i ett nystartsjobb. Jag tycker faktiskt att man har ett ansvar även som myndighet att AMS-pengar ska inte gå till kriminella, säger Helene Odenjung och menar att det visar att arbetsgivaren skulle kunna anställa Andreas Johansson också utan skattebetalarnas hjälp. 

Arbetsförmedlingens chef i nordöstra Göteborg, Fredrik Skoglund, säger att han inte kan se att något gjorts fel i det aktuella fallet. Han säger att reglerna kring nystartsjobb förhindrar Arbetsförmedlingen att göra några andra kontroller än strikt ekonomiska undersökningar om skatter betalas, företaget är registrerat och inte har för stora skulder.

Arbetsförmedlingen ska inte ta moralisk hänsyn

– Vi ska inte ta hänsyn till moraliska dilemman när beslut om nystartsjobb tas. Det är inte vårt uppdrag.

Arbetsförmedlingen sitter tillsammans med bland andra polisen, kronofogdemyndigheten och skatteverket för att just arbeta mot grov organiserad brottslighet. 

Men enligt Fredrik Skoglund sker det på en annan nivå och har inte med de enskilda besluten att göra. 

– Man måste kunna hitta andra typer av jobb för en person som avtjänat ett långt fängelsestraff. Ska man komma ifrån en ljusskygg verksamhet är det väl bra om man får den chansen också, säger Helene Odenjung och vill se mer samarbete mellan Arbetsförmedlingen och övriga myndigheter för att arbeta mot den grova organiserade brottsligheten. 

 

Nystartsjobben i tio år

Genom nystartsjobben kan en arbetsgivare finansiera uppemot 78 procent av lönen för en person som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det sker genom skatteavdrag men är i praktiken en statlig subvention. 

Nystartsjobben infördes i sin ursprungliga form under Alliansregeringens första år i januari 2007 för att skapa jobb åt de som har allra svårast att få arbete. Men reglerna har ändrats över tid och successivt skärpts. 

Men kontrollerna är fortfarande betydligt mindre än för andra stöd och åtgärder på arbetsmarknadsområdet. 

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER