Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högerextrem sajt förföljer besökare på Bokmässan

Högerextrem sajt förföljer besökare på Bokmässan.
Bokmässan i Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF
Pierre Schori.
Foto: TINA MANGNERGÅRD / TT
Hynek Pallas.
Foto: OLLE SPORRONG

Personer som har utgett sig för att arbeta för den högerextrema tidningen Nya Tider har punktmarkerat specifika personer på Bokmässan i Göteborg.

Den socialdemokratiska toppdiplomaten Pierre Schori ringde polisen då han upplevde att han trakasserades av en reporter från tidningen.

– För mig är det viktigaste att bokälskare inte ska behöva blandas med aggressiva rasister, säger han.

– Jag tycker att vem ska helst ska få pressackreditering, men om en person inte sköter sig så ska den åka ut, säger Expressens kulturskribent Hynek Pallas, som också upplever att han blev trakasserad.

Vid ett flertal tillfällen har individer som utgett sig för att komma från högerextrema medier gått runt med filmkamera och mikrofon på helgens bokmässa i Göteborg. De har på ett närgånget sätt följt efter personer och inte accepterat ett avvisande.

Nya Tider skriver i en artikel att deras reporter polisanmäldes efter att ha ställt frågor till socialdemokraten och tidigare toppdiplomaten Pierre Schori på lördagen.

Schori själv menar att han blev trakasserad.

– Efter att de hade trakasserat mig och publiken med sin mikrofon och stora kamera och tjatat om att vi stöder massmord på vita i Sydafrika, kontaktade jag Bokmässans säkerhetschef. Han uppmanade mig att tala med polisen, säger Pierre Schori till Expressen. 

– Då gjorde jag det, och polisen tog emot mina uppgifter. De skulle höra av sig senare. För mig är det viktigaste att bokälskare inte ska behöva blandas med aggressiva rasister. Ledningen utlovade att bevakningen ska skärpas till nästa år, så att man inte släpper in oidentifierbara personer med stora kameror som är ute efter att skada litteraturen.

I Nya Tiders artikel säger chefredaktör Vávra Suk att reportern i fråga utförde ett ”utmärkt journalistiskt arbete”.

– Det är precis så journalistik ska bedrivas. Makthavarna ska inte tro att de kan komma undan jobbiga frågor på Bokmässan bara för att man inte upplåter en monter för Nya Tider, säger han enligt sajten.

I Nya Tiders artikel uppges även att medarbetaren ”blev körd till en plats ett par kilometer bort och fick veta att han inte var välkommen tillbaka.”

Hynek Pallas: ”Intensifierat sin verksamhet”

Hynek Pallas, författare och skribent på Expressens och GP:s kultursidor, drabbades också. Han menar att personerna som följt efter honom utgav sig för att frilansare med Nya Tider som uppdragsgivare.

Hynek Pallas kallar också personernas uppträdande för ”trakasserier” och berättar att de förföljde särskilda besökare med filmkamera och mikrofon.

– Jag noterar på fredagen att två personer håller på med det här, men att de då blir avvisade av ordningsvakter och polis. Dagen efter var det lika mycket, om inte värre. De återkommer konsekvent till Expo, Aftonbladet och Timbro. Hur kan mässan vara så ignorant att de inte tar upp signaler från ordningsvakter och poliser?, frågar han sig.

Hynek Pallas påtalar att Bokmässan har valt att inte låta Nya Tider ha en egen monter, men menar att sajtens agerande i år är allvarligare än om de fått ha en egen plats.

– Att de stod i något hörn och propagerade för goja är ett mindre problem än att människor kopplade till dem går runt och håller på så här. De är fortfarande kvar, de har till och med intensifierat sin verksamhet.

”Det är en ordningsfråga”

Hynek Pallas är tydlig med att han inte tycker att man ska porta specifika publikationer från Bokmässan:

– Jag tycker det är ganska enkelt, det handlar inte om tidningar. Jag tycker att vem ska helst ska få pressackreditering, men om en person inte sköter sig så ska den åka ut. Det är en ordningsfråga. Det handlar inte om det är en stalinistisk publikation, högerpopulistiska stollar eller en Expressen-reporter. Om någon inte sköter sig och orsakar ordnings- och arbetsmiljöproblem så bör den personen inte få vara där. Det är inte svårare än så. 

Däremot anser Hynek Pallas att man kan överväga att porta en publikation om dess företrädare konsekvent misslyckas med att sköta sig.

– Då får man väl fundera på om det är meningsfullt att de ska ha tillträde hit över huvudtaget, säger han.

Bokmässans kommentar

Frida Edman, mässansvarig, skriver i ett mejl till Expressen att man sade nej till Nya Tiders ansökan om att ställa ut.

– Efter sommaren har det kommit en ansökan om pressakreditering från Nya Tider. Sen kan vi ju inte hindra enskilda besökare från att komma till Bokmässan. Vi jobbar med en säkerhetsorganisation som genomfört avvisningar med bakgrund av polisanmälan och ordningsstörningar. 

– Vi har rutiner kring hur vi hanterar detta. Det har vi inga kommentarer kring, mer än att det har genomförts en avvisning med bakgrund av det som har hänt.