Kritiken: ”Hinner hända mycket på 15 minuter”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Kvinnan var omhändertagen enligt LOB när hon hittades livlös.
Foto: ANNA HÅLLAMS
Polisstationen i Trollhättan.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

En 27-årig kvinna hittades i lördags morgon livlös i en fyllecell i polisarresten i Trollhättan.

Nu ryter polisfacket ifrån kring hanteringen av personer som vårdas enligt LOB.

– Nära 80 procent av alla som omhändertas behöver sjukvård, säger Andreas Nelin, ordförande för Polisförbundet Fyrbodal, till Ttela.

Kvinnan hade omhändertagits i anslutning till krogmiljön i centrala Trollhättan under natten mot lördagen. Enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB, fördes hon till en fyllecell i polisens arrest.

Där hittades hon livlös på lördagsmorgonen, och konstaterades sedan avliden på NÄL.

Nu riktar Polisförbundet Fyrbodal kritik mot att det är just polisen som ansvarar för berusade personer.

– Det är klart att det hade varit bättre om de kunde få vård i stället, för deras men också vår personals säkerhet. Det ska dock tilläggas att om en omhändertagen person är okontaktbar så förs den alltid till sjukhus, säger förbundets ordförande Andreas Nelin, till Ttela.

”Hinner hända mycket på 15 minuter” 

Han tycker att det borde finnas en ”tillnyktringsenhet” i regionen, men när någon sådan inte existerar så blir det polisens ansvar att omhänderta personerna. 

Till tidningen säger Patrik Thunholm, polisforskare och tidigare polis, att arresten borde vara det sista alternativet i situationer där fulla personer inte kan ta hand om sig själva eller utgör en fara för sig själv eller annan. Men, menar han, samhället har inte utvecklats i den takt det var tänkt när lagen skrevs 1976.

– För att det helt ska gå att undvika skulle det krävas en extrem tillsyn som är svårt att leva upp till. I dag är huvudregeln att tillsyn ska ske var 15:e minut men det hinner hända mycket på 15 minuter, säger han till Ttela.

Det är Särskilda utredningar som har hand om ärendet, och man utreder möjligt tjänstefel – men det finns i nuläget ingen misstänkt. 

SE MER:

Var omhändertagen enligt lagen om berusade personer