Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: ”Det låter inte klokt”

"Min bild är vi normalt sett gör de kontroller som man ska göra när man upphandlar", säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S.Foto: HENRIK JANSSON
Jonas Ransgård, moderat kommunalråd.Foto: ROBIN ARON

Ett bolag har under sju års tid fakturerat Göteborgs stad över 50 miljoner kronor – helt utan att man vetat om att det är en Hells Angels-medlem som driver det.

– Det låter inte klokt, säger Jonas Ransgård, moderat kommunalråd.

–  Förstås tycker jag att vi inte ska ha några som helst kopplingar med kriminella aktörer, säger Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande.

Nyligen avbröt Göteborgs kommunala fastighetskoncern Framtiden en storaffär med det privata bostadsbolaget Victoria Park i Rannebergen.

Skälet: Bolaget hade anlitat ett bolag med kopplingar till kriminella nätverk.

– Vi upplever att Victoria Park inte varit tillräckligt vaksamma och att de inte haft tillräcklig kontroll, sa Framtidens styrelseordförande Lars Johansson, S.

Samtidigt kan GT i dag avslöja hur Göteborgs kommun själva under flera år haft mångmiljonaffärer med en medlem i Hells Angels och dennes bolag.

 

LÄS MER: Hells Angels-mannens 50-miljondeal med Göteborg 

 

Park- och naturförvaltningens direktör Linda Nygren skrev under ABJ-avtalet sommaren 2016 med Hells Angels-mannen Jan Jonasson.

Fakturerat över 50 miljoner

Hittills har den mångårige HA-medlemmen Jan Jonassons ABJ Stensättning fakturerat kommunen över 50 miljoner kronor för arbete och avtalet löper över ytterligare drygt två år. Att mannen bakom bolaget är medlem i HA är inget som Linda Nygren, direktör vid Park- och Naturförvaltningen som är de som har avtalet, säger sig ha haft någon vetskap om.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson har inte heller haft koll på det.

– Det här var en nyhet för mig. Det är naturligtvis inte bra att det visar sig att staden har upphandlat ett bolag som kan ha kriminella kopplingar. Förstås tycker jag att vi inte ska ha några som helst kopplingar med kriminella aktörer, säger hon.

Jonas Ransgård, kommunalråd och gruppledare för Moderaterna Foto: ANDERS YLANDER

 

 

Skulle försvåra för kriminalitet

För tio år sedan sjösatte Göteborgs stad sitt kunskapscentrum mot organiserad brottslighet för att tillsammans med myndigheterna försvåra att kriminella gäng skulle få inflytande i stadens verksamheter.

Ann-Sofie Hermanssons kommentar efter GT:s avslöjande är att den aktuella förvaltningen “värderar situationen för att se om de borde gjort något annorlunda”.

– Jag har inte kunskap att uttala mig i det specifika ärendet, men min bild är att vi normalt sett gör de kontroller som man ska göra när man upphandlar. Apropå det här kan det säkert vara så att vissa saker ibland kommer emellan eller dyker upp.

Jonas Ransgård berättar att också han fått information om att Park- och naturförvaltningen håller på att undersöka frågan.

– Jag hoppas ju att man följt de rutiner man ska följa och om det saknas några ser till att upprätta sådana för att undvika att hamna i det här läget. 

 

LÄS MER: Bah Kuhnke vaktades av Hells Angels-bolag 

 

På en ståldörr in till Jan Jonassons garage sitter ett klistermärke i rött och vitt som markerar hans gängtillhörighet: "This property belongs to a HELLS ANGELS”

Kommunens kontroll

Hur ser du på att skattebetalarna ska fortsätta betala en Hells Angels medlems bolag i över två år till för arbeten?

– Min uppfattning är att stan inte ska ha kopplingar till kriminella aktörer. Det är vad jag kan säga och vi ska göra vårt yttersta för att hålla de kriminella elementen borta alltid. Vi får återkomma till det här specifika fallet, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Vad säger det här om er kontroll av bolag som staden har avtal med?

– Det är mycket möjligt att vi kan förbättra vår kontroll. Men vi har enheten inom kommunen som tidigare hette kunskapscentrum som håller sig informerade om det händer någonting. Det tycker jag är en viktig sak. Men så är det med en kriminell verksamhet, att man aldrig kan vara säker på att det någonstans finns någonting. Vi ska jobba stenhårt för det och det är möjligt att vi kan förbättra det.

Jonas Ransgård, moderat oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen:

– Det låter inte bra. Vi ska förstås göra allt för att inte kommunens eller skattebetalarnas pengar ska hamna i organiserad brottslighet, säger han.

Ransgård menar att de nya uppgifterna kan vara grund för att diskutera avtalet med bolaget.

– Det låter väldigt konstigt, kommer det upp oegentligheter borde det i sig vara grund för att man ska kunna diskutera förekomsten av ett avtal. Vi får se vad de kommer fram till och om de gjort rätt och om man hade kunnat göra något ytterligare, säger han.

Under vintern har bolaget gjort gatstensarbeten på Polhemsplatsen - mitt i centrala Göteborg.

Enligt Pia Eriksson vid Samhällsskydd och beredskap – tidigare kunskapscentrum – har man dock aldrig fått frågor om Hells Angels-medlemmens bolag.