Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot Way Out West – trots succén

Alicia Keys är en av få kvinnliga artister på Way Out West.
Foto: Lm Otero

Trots avhoppen och kritiken om ojämställdhet kommer Way out west att dra in miljoner under helgen.

Arrangören väntar sig ett slutsålt sjunde år, vilket gör festivalen till den framgångsrikaste musikfesten senaste halvdecenniet.

- Det är helt sjukt, men från starten har vi faktiskt haft utsålt varje år, det är otroligt roligt, säger Joel Borg, pressansvarig.

Runt 51 miljoner kronor i biljettintäkter kan det sluta på för Way out west om det blir slutsålt även detta år under Sveriges kanske mest framgångsrika festival.

Tre storavhopp

Det efter tre stora avhopp - The Roots, Solange och Azealia Banks.

Och arrangören räknar med 27 000 besökare när festivalen drar i gång för sjunde året.

- Jag antar att det beror på att vi säljer så bra och så tidigt, säger Joel Borg.

De har gått med vinst varje år - och räknar med detsamma för 2013. För tillfället håller man på att göra klart det sista på festivalområdet.

- Vi bygger ju en liten stad här, så det är bra att det inte går åt andra hållet, säger Joel Borg.

- Men vi är väldigt ödmjuka inför det faktum att vi har sålt slut varje år. Vi försöker att inte tänka på att det har gått så bra, utan att varje år är ett nytt år.

Det tror han är en av anledningarna till att Way out west står sig.

- Jag tror att om vi hela tiden står på tårna och kommer med nya grejer så återvänder publiken för att se vad som händer.

"En slags partyhelg"

Artistbokningarna, läget i Slottsskogen i centrala Göteborg och ett arbete som pågår året runt med festivalplaneringen ligger också bakom succéerna, tror Joel Borg.

Och han får medhåll från ett par av festivalens bokningar.

- Kombinationen av nya intressanta bokningar tillsammans med stora högkvalitativa dragplåster och att festivalen ligger bekvämt i Sveriges näst största stad är nog de främsta anledningarna till att det säljer ut. Sedan tror jag också att många har Way out west som en slags sista partyhelg på sommaren innan de återgår till jobb/skola och höstens oundvikliga intåg, skriver bandet Johnossi i ett mejl till GT.

- De har en bra spridning på banden - alltifrån elektroniskt till rock. Jag har många olika vänner, där vissa älskar den och vissa tycker att den är pretentiös och skitnödig. Men det ska finnas något för alla, säger Axel Sjöberg, trummis i Göteborgsbandet Graveyard.

Kritiseras för ojämställdhet

Men samtidigt kritiseras Way out west för den ojämna könsfördelningen bland artisterna.

Enligt föreningen Jämställd festivals beräkningar är det 73 procent mansdominerade akter under Way out west.

- Det är en väldigt dålig siffra. Det är faktiskt bättre än vad de hade förra året, men det är fortfarande en väldigt skev könsfördelning, säger Kristina Wicksell, pressansvarig för Jämställd festival.

"Finns massor att göra"

Hon menar samtidigt att Way Out West inte är unik - den är snarare rätt typisk för svenska festivaler. Med två undantag - Lugers Stockholm Music and Arts och Popaganda, där den senare bokade helt jämställt i år.

- Det finns massor att göra. Man kan för det första börja med att skriva en slags policy eller en målsättning. Och det finns mycket hjälp att få om man känner att man inte kan hantera det själv. Sedan kan man alltid be sina besökare om hjälp att tipsa om kvinnodominerade akter som de vill se, säger Kristina Wicksell.

"Går alltid att bli bättre"

Axel Sjöberg i Graveyard instämmer.

- Se till att det finns något att boka. Man måste börja tidigt i replokaler och i skolor. Det går att till exempel lägga överskottet på verksamheter som Popkollo. Om utbudet inte finns så får man hjälpa till att skapa det, säger han.

- Man måste försöka ta sitt ansvar och visa att det finns mycket bra band med tjejer för att peppa andra tjejer.

Way out west själva menar att man fokuserar mycket på jämställdheten, med föreläsningar och arrangemang under festivalen.

- Sedan kan vi ändå jobba med den faktiska könsfördelningen på scen - det går alltid att göra bättre. Man får försöka göra det bättre än hur samhället faktiskt ser ut, säger Joel Borg.

Så mycket kan Way out west tjäna

Runt 51 miljoner kronor kan det bli i biljettintäkter för Way out west om prognosen med runt 27 000 sålda biljetter stämmer. Ett festivalpass för samtliga dagarna kostar 1 895 kronor.

Arrangören Luger, ett dotterbolag till konsertarrangören Live Nation, arrangerar utöver Way out west bland annat Stockholm Music and Arts och flertalet konserter. Förra årets resultat visade på en vinst på totalt 5,9 miljoner kronor.

Dragplåstren på way out west - år för år

2007

Publik: 18 000 biljetter (slutsålt).

Artister: Erykah Badu, Kanye West, Laleh, Manu Chao, Moneybrother, The Ark, The Hellacopters, The Hives, Albert Hammond Jr, Devendra Banhart, Primal Scream, The Pogues.

2008

Publik: 24 346 biljetter (slutsålt).

Artister: Broder Daniel, Franz Ferdinand, Grinderman, Håkan Hellström, N*E*R*D, Neil Young, Kelis, Sigur Rós, Sonic Youth, The Flaming Lips, Fleet Foxes.

2009

Publik: 25 000 biljetter (slutsålt).

Artister: Antony & The Johnsons med Göteborgs Symfoniker, Arctic Monkeys, Basement Jaxx, Lily Allen, Nas, Robyn, Band of Horses, Seun Kuti & Fela's Egypt 80, Wilco, Bon Iver, Grizzly Bear.

2010

Publik: 25 000 biljetter (slutsålt).

Artister: Håkan Hellström, Iggy & The Stooges, M.I.A., Paul Weller, Chemical Brothers, Wu-Tang Clan, The xx, Jens Lekman.

2011

Publik: 32 000 biljetter (slutsålt).

Artister: Prince, Kanye West, Pulp, Robyn, Tiësto, Fleet Foxes, Thåström, Q-Tip.

2012

Publik: 27 000 biljetter (slutsålt)

Artister: Kraftwerk, Refused, Blur, Bon Iver, Frank Ocean.

2013

Förväntad publik: 27 000 (slutsålt)

Artister: Neil Young & Crazy Horse, Alicia Keys, Håkan Hellström, The Knife, Cat Power, Grimes, Public Enemy, Sixto Rodriguez, James Blake.

Nunstedts 3 höjdare

Torsdag

Neil Young, Flamingo, 21.00

Senaste albumet inleds med en låt som pågår i 27 minuter. Fantastiskt. Förhoppningsvis spelar han den sju minuter långa versionen av "Blowin in the wind" också.

Beach House, Linné, 22.00

Drömska trummaskiner, ambienta melodier och en massa motljus, krockar tyvärr stenhårt med Neil Young & Crazy Horse.

Kaah, Liseberg Hamnområde, 00.00

Sveriges Prince gav ut det formidabelt soulfunkiga albumet "Matcha din look" i går. Comebacken fortsätter vid midnatt.

Fredag

Grimes, Linné, 18.45

Techno, performance, bildspel, dans, electro. The Knife? Nej, kanadensiska Grimes.

Miguel, Azalea, 21.15

"Adorn" + Mariah Carey-singeln "Beautiful" = två odiskutabla anledningar att inte missa r'n'b-amerikanen.

Håkan Hellström, Flamingo, 19.40

Sveriges bästa liveartist, alla kategorier, bokades in i sista stund. Strålande.

Lördag

James Blake, Flamingo, 19.45

För två år sedan fick han golvet i Annedalskyrkan att vibrera av den enorma basen. Nu är det gräsmattans tur.

Kendrick Lamar, Azalea, 21.00

Way Out West är den festival i Sverige som har bäst koll på hiphop och r'n'b. De ger, exempelvis, mer Kendrick Lamar åt folket.

Alicia Keys, Flamingo, 22.00

Fru Swizz Beatz kan bli ganska stillasittande vid sina tangenter, men förhoppningsvis är den här tjejen on fire på lördag.