Ivo:s kritik – efter 30-tal dödsfall på äldreboende

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar en stadsdelsnämnd i Göteborg.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
30 personer på ett äldreboende i Göteborg dog av corona. Genrebild.
Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Ett 30-tal personer på ett äldreboende i Göteborg har avlidit av corona.

Nu får stadsdelsnämnden Östra Göteborg kritik för ”brister i beredskap” som kunnat förhindra smittspridningen av viruset. 

Det enligt inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

En av anledningarna till Sveriges höga dödstal i corona är virusets spridning på äldreboenden. Och trots att smittan först bröt ut i Stockholm drabbades Göteborg av samma utveckling. 

I april fanns det bekräftad smitta på 17 av 51 kommunala äldreboenden i Göteborg. 

På två äldreboenden i staden hade totalt 35 personer dött, det kunde Göteborgsposten avslöja i maj. 

I ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktas nu kritik mot stadsdelsnämnden Östra Göteborg. På ett av boendena har nämligen ett 30-tal personer avlidit i corona.

Ivo anser att det funnits ”brister i beredskap” som kunnat förhindra smittspridningen. Stadsdelsnämnden har inte klarat av att ge enskilda en säker vård och omsorg av god kvalitet. Stadsdelsnämnden ska delvis ha brustit i sitt ansvar för krisberedskapen och krishanteringen inom socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård, skriver Ivo i sitt utlåtande.

Beskriver en ansträngd situation 

Vårdgivaren har beskrivit en ansträngd situation på grund av frånvaro av ordinarie personal och att pandemins utveckling varit svår att förutse. Ivo anser dock att de ändå inte kan undgå kritik.

”Många människor är beroende av insatser från både socialtjänsten och hälso- och sjukvården, vilket ställer stora krav på samverkan mellan huvudmännen”, skriver Ivo. 

Ulrica Reibring, områdeschef bistånd, kvalitet och äldreboende på stadsdelsnämnden säger:

– Vi har fått det nu och vi tittar på vad de skriver i texten och sen tittar vi på hur vi kan göra saker och ting bättre så klart. Och det gör ju vi hela tiden, säger hon.

I nuläget vidtas inte några ytterligare åtgärder men beslutet kan komma att följas upp. 

Chalmersforskare bakom coronadödande uppfinnning