Kristina Gellingskog jobbar som psykiatrisjuksköterska nattetid och är fackligt förtroendevald för Vårdförbundet i Askim-Frölunda-Högsbo. Foto: PrivatKristina Gellingskog jobbar som psykiatrisjuksköterska nattetid och är fackligt förtroendevald för Vårdförbundet i Askim-Frölunda-Högsbo. Foto: Privat
Kristina Gellingskog jobbar som psykiatrisjuksköterska nattetid och är fackligt förtroendevald för Vårdförbundet i Askim-Frölunda-Högsbo. Foto: Privat
Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSENSahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Sjuksköterskan Kristinas: ”Hånfullt”

Publicerad

Sjukhusen lockar till sig nattsjuksköterskor från kommunen – med mer pengar och kortare arbetstider.

Nu ryter psykiatrisköterskan Kristina Gellingskog ifrån. 

– Vi som kommunsjuksköterskor kräver samma villkor. Får vi inte det så har vi inte svårt att få jobb på SU (Sahlgrenska universitetssjukhuset), säger hon.

Sedan i höstas har Västra Götalandsregionen kortat arbetstiden med men 4,5 timmar i veckan för sjuksköterskorna nattetid, samt fördubblat OB-ersättningen, som P4 Göteborg tidigare berättat om.

Kristina Gellingskog jobbar som psykiatrisjuksköterska nattetid och är fackligt förtroendevald för Vårdförbundet i Askim-Frölunda-Högsbo.

Hon berättar att hon har kolleger som lämnat sin kommunala anställning för att börja arbeta natt på Sahlgrenska universitetssjukhuset i stället. Och fler är på väg att lämna, berättar hon.

– Det handlar om så mycket mer pengar de kan tjäna, och bättre arbetstider.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Nu står de utöver att försöka ersätta sjuksköterskorna som lämnat sin kommunanställning även inför en tuff sommarrekrytering.

Inga sökande inför sommaren

– Vi får inga sökanden på de annonser vi har ute. Det blir katastrof om fler slutar. Hur ska vi kunna säkerställa vården när det är så dränerat som det är, säger hon.

De kommunala skjutsköterskorna jobbar med både planerade och akuta insatser inom hemsjukvård och på flera olika typer av boenden.

Även i andra stadsdelar i Göteborg finns samma problem, enligt Kristina Gellingskog.

– Det värsta är att man inte kommunicerar mellan region och kommun. Man dränerar den kommunala hälso- och sjukvården. 

Kommunalrådet: ”Klart att jag är orolig”

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) berättade i P4 Göteborg att de kommunala nattsjuksköterskornas arbetstid ska kortas med 40 minuter i veckan, men först till hösten.

– Vi hade önskat att vi hade kunnat finansiera mer. Men när regionen gjorde den här hastiga och lustiga lösningen för egen del, utan att få med hela Sveriges regioner och landsting, blev det svårt för oss att hinna ikapp.

– Men vi ser att vi behöver göra fler insatser för att förbättra arbetsvillkoren och lönerna för våra undersköterskor och sjuksköterskor, säger Daniel Bernmar.

Men 40 minuter är lite jämfört med 4,5 timmar.

– Vi är mer intresserade av att försöka följa den svenska modellen och försöka hålla ihop läget och arbetsvillkoren för våra sjuksköterskor. Vi vill göra långsiktiga överrenskommelser med de fackliga motparterna. Det är då vi, på lång sikt, säkrar kollektivavtal och bättre villkor. Men det är klart att det lite längre tid.

Men att sjuksköterskor lämnar sina kommunanställningar för sjukhusen är något som oroar honom.

– Det finns alltid en risk för det. Men historiskt har vi haft bättre lönevillkor och arbetsvillkor än regionen. Nu har regionen gjort en kurs för att bli bättre. Det tycker jag vi ska vara glada för. Våra sjuksköterskor och undersköterskor förtjänar bättre arbetsvillkor, säger Bernmar.

"Det är hånfullt"

Kristina Gellingskog tycker inte att 40 minuter räcker.

– Det är hånfullt, om vi jämför med SU:s 4,5 timmar, säger hon.

Hon vill att kommunen ska kunna matcha regionens villkor för både OB-ersättning och arbetstid.

– Dubbelt OB för alla, det borde det vara för länge sedan. Det är ett kvinnodominerat yrke som har varit underbetalt länge nog. Vi kräver som kommunsjuksköterskor samma villkor. Får vi inte det så har vi inte svårt att få jobb på SU.

 

LÄS OCKSÅ: Läkaren på Sahlgrenska slår larm: "Ohållbart"

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER