Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuksköterskan Kristinas: ”Hånfullt”

Kristina Gellingskog jobbar som psykiatrisjuksköterska nattetid och är fackligt förtroendevald för Vårdförbundet i Askim-Frölunda-Högsbo.
Foto: Privat
Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Sjukhusen lockar till sig nattsjuksköterskor från kommunen – med mer pengar och kortare arbetstider.

Nu ryter psykiatrisköterskan Kristina Gellingskog ifrån. 

– Vi som kommunsjuksköterskor kräver samma villkor. Får vi inte det så har vi inte svårt att få jobb på SU (Sahlgrenska universitetssjukhuset), säger hon.

Sedan i höstas har Västra Götalandsregionen kortat arbetstiden med men 4,5 timmar i veckan för sjuksköterskorna nattetid, samt fördubblat OB-ersättningen, som P4 Göteborg tidigare berättat om.

Kristina Gellingskog jobbar som psykiatrisjuksköterska nattetid och är fackligt förtroendevald för Vårdförbundet i Askim-Frölunda-Högsbo.

Hon berättar att hon har kolleger som lämnat sin kommunala anställning för att börja arbeta natt på Sahlgrenska universitetssjukhuset i stället. Och fler är på väg att lämna, berättar hon.

– Det handlar om så mycket mer pengar de kan tjäna, och bättre arbetstider.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android


Nu står de utöver att försöka ersätta sjuksköterskorna som lämnat sin kommunanställning även inför en tuff sommarrekrytering.

Inga sökande inför sommaren

– Vi får inga sökanden på de annonser vi har ute. Det blir katastrof om fler slutar. Hur ska vi kunna säkerställa vården när det är så dränerat som det är, säger hon.

De kommunala skjutsköterskorna jobbar med både planerade och akuta insatser inom hemsjukvård och på flera olika typer av boenden.

Även i andra stadsdelar i Göteborg finns samma problem, enligt Kristina Gellingskog.

– Det värsta är att man inte kommunicerar mellan region och kommun. Man dränerar den kommunala hälso- och sjukvården. 

Kommunalrådet: ”Klart att jag är orolig”

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) berättade i P4 Göteborg att de kommunala nattsjuksköterskornas arbetstid ska kortas med 40 minuter i veckan, men först till hösten.

– Vi hade önskat att vi hade kunnat finansiera mer. Men när regionen gjorde den här hastiga och lustiga lösningen för egen del, utan att få med hela Sveriges regioner och landsting, blev det svårt för oss att hinna ikapp.

– Men vi ser att vi behöver göra fler insatser för att förbättra arbetsvillkoren och lönerna för våra undersköterskor och sjuksköterskor, säger Daniel Bernmar.

Men 40 minuter är lite jämfört med 4,5 timmar.

– Vi är mer intresserade av att försöka följa den svenska modellen och försöka hålla ihop läget och arbetsvillkoren för våra sjuksköterskor. Vi vill göra långsiktiga överrenskommelser med de fackliga motparterna. Det är då vi, på lång sikt, säkrar kollektivavtal och bättre villkor. Men det är klart att det lite längre tid.

Men att sjuksköterskor lämnar sina kommunanställningar för sjukhusen är något som oroar honom.

– Det finns alltid en risk för det. Men historiskt har vi haft bättre lönevillkor och arbetsvillkor än regionen. Nu har regionen gjort en kurs för att bli bättre. Det tycker jag vi ska vara glada för. Våra sjuksköterskor och undersköterskor förtjänar bättre arbetsvillkor, säger Bernmar.

"Det är hånfullt"

Kristina Gellingskog tycker inte att 40 minuter räcker.

– Det är hånfullt, om vi jämför med SU:s 4,5 timmar, säger hon.

Hon vill att kommunen ska kunna matcha regionens villkor för både OB-ersättning och arbetstid.

– Dubbelt OB för alla, det borde det vara för länge sedan. Det är ett kvinnodominerat yrke som har varit underbetalt länge nog. Vi kräver som kommunsjuksköterskor samma villkor. Får vi inte det så har vi inte svårt att få jobb på SU.


LÄS OCKSÅ: Läkaren på Sahlgrenska slår larm: "Ohållbart"