Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristinas skräckmöte på hundpromenaden

Kristina Rense, 42, var ute och gick med sina hundar, när hon plötsligt blev attackerad av en rasande älg.Foto: PRIVAT
Kristina Rense, 42, hamnade öga mot öga med en ilsken älg (älgen på bilden har inget att göra med älgen i texten).Foto: CHRISTER WAHLGREN

Kristina Rense, 42, var ute och gick med sina hundar, när hon plötsligt blev attackerad av en rasande älg.

– Den puttade omkull mig på marken. Sen stegrade den sig på bakbenen och sparkade med framklövarna, berättar Kristina, som nu vill varna andra som promenerar i området.

Den dramatiska händelsen – som Bohusläningen var först med att skriva om – inträffade efter mörkrets inbrott på måndagskvällen, omkring klockan 19.

Kristna Rense hade, som så många gånger förut, begett sig till Svanviks naturreservat på Orust för att promenera med sina två tryffelhundar, Kicka Lady och Sally.

Plötsligt började hundarna skälla.

– Jag hade med mig en lampa och började lysa runtomkring mig. Så fick jag syn på ett par ögon som blänkte i mörkret, berättar Kristina. 

Kristina trodde att det var ett rådjur, och fortsatte att gå framåt. 

Men det var inget rådjur. Det var en älg, och den gick till attack, berättar Kristina. 

Sparkade med framklövarna

– Den kom rusande rätt mot mig. Jag blev så förvånad. Så mycket som jag har rört mig i skogen har jag aldrig varit med om något liknande. Den såg enorm ut. 

Enligt Kristina sprang älgen rätt in i henne, och hon föll till marken.

– Jag blev livrädd och tänkte bara att "nu får jag inte ligga kvar – jag måste upp", berättar hon.

 

LÄS MER: Älg sprang lös i stan – sköts vid Bokmässan

 

Kristina kom på fötter och började vifta med lampan och gorma det högsta hon kunde, i hopp om att skrämma älgen på flykten.

Men älgen fortsatte sin attack, berättar Kristina.

– Den stegrade sig på bakbenen och sparkade med framklövarna. Hade jag stått närmare hade jag fått dem i magen, säger Kristina. 

Räddad av sina hundar

Under tiden for Kicka Lady och Sally runt älgen och skällde som tokiga. Något som Kristina tror kan ha blivit hennes räddning.

– De är verkligen inga fegisar, och tack vare dem blev älgen distraherad så att jag kunde ta mig därifrån.

Kristina försökte hålla sig lugn, och i stället för att springa gick hon snabbt tillbaka samma väg hon hade kommit, samtidigt som hon fortsatte att gorma och vifta med lampan.

När hon vände sig om och lyste bakom sig, syntes älgen inte längre till.

– Så fort jag kom fram till bilen ringde jag polisen, för att höra hur det hanterar aggressiva älgar. Om de kan fatta besluta om att den ska skjutas, eller gå ut med en varning. Men den polisman jag pratade med sa att de inte gör någonting. Och att man måste räkna med att man kan bli attackerad av en älg när man är ute i skogen, säger Kristina Rense.

Hon är inte helt nöjd med polisens svar, och vill nu själv varna andra som rör sig i området.

"Ingenstans att fly"

– Det går så mycket folk där, även många äldre. Och blir man attackerad finns det  ingenstans att fly. Det är en smal stig, med en bergvägg på ena sidan och havet på den andra, berättar Kristina Rense.

Bohusläningen har varit i kontakt med Gittan Petersson, jourhavande FU-ledare vid polisen i Uddevalla. Hon säger till tidningen att polisen kan fatta beslut om avlivning av argsinta älgar.

 

LÄS MER: Nytt beslut – världsberömda vita älgen får leva

 

– Men det krävs nog att älgen attackerar fler än en person vid ett tillfälle. Det ska ganska mycket till innan vi fattar de här besluten. Men jag förstår om det har varit en otäck upplevelse, säger Petersson till Bohusläningen.