Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristin och Annika var snabbast över öarna

Kristin Larsson och Annika Ericsson vann damklassen i Öloppet 2018.
Det är spektakulära vyer i Öloppet.
Foto: JAKOB EDHOLM
Många lockades till årets upplaga av Öloppet.
Foto: JAKOB EDHOLM

Upp och ner – ner och upp.

För sjunde gången arrangerades Öloppet bland öarna och havet i Göteborgs södra skärgård.

– Vi lyckades springa fel på slutet, så vi blev lite oroliga att vi hade tappat till de som låg tvåa, säger Annika Ericsson, som vann damklassen tillsammans med Kristin Larsson.

Tävlingsformen är swinrun och Öloppet är den största i sitt slag i världen. De tävlande tar sig dels simmandes fram i havet, dels klättrandes och springandes fram på öarna som är belägna i Göteborgs södra skärgård.

Huvudloppet är 42 kilometer långt och i damklassen var det laget med Annika Ericsson och Kristina Larsson som var först i mål.


LÄS MER: Extrem tävling över 15 öar


Det tog dem fyra timmar, 23 minuter och en sekund att ta sig över alla kobbar och skär.

– Vi simmade bra. Värmen gjorde att löpningen blev lite jobbigare, men vi höll ihop det. Det var många växlingar och totalt sett var det kanske 17-18 simningar, säger Annika Ericsson.

"Det gäller att vara snabb i växlingarna", säger vinnaren Annika Ericsson.
Foto: JAKOB EDHOLM
Det var varmt när tävlingen avgjordes.
Foto: JAKOB EDHOLM

Vad är det svåraste med swimrun?

– Det gäller att vara snabb i växlingarna, så man är redo och har allt klart. Man måste ha simglasögonen och sådant på så att man är redo när man ska hoppa i vattnet. Sedan kan det vara halt på klipporna. Man kan göra sig illa och det kan vara svårt att komma upp.

Gjorde en tabbe

Vinnarduon höll på att göra ett ödesdigert misstag när det hela skulle till att avgöras.

– Vi lyckades springa fel på slutet, så vi blev lite oroliga att vi hade tappat till de som låg tvåa, men vi höll ihop det.


LÄS MER: Extremsport i den södra skärgården


Tävlande från bland annat Australien, Hongkong, Nya Zeeland, Tyskland och USA deltog i loppen och allt som allt lockade tävlingarna omkring 700 startande. Huvudloppets herrklass vanns av Adriel Young och Rikard Berglund på banrekordet 3.44.47.