Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristin: Hemtex stal min mönsterdesign

Kudden är Kristin Erséus och muggen är Hemtex. Kristin hävdar att Hemtex plagierat henne - men företaget nekar bestämt till anklagelserna. "Man blir väldigt kränkt och ledsen när de bara slår ifrån sig. Man känner sig så utsatt", säger Kristin till GT.
Kristin Erséus: "Jag hade planer på att utveckla det och göra fler produkter. Det känns som att de tagit den chansen ifrån mig."
Tidigare i veckan upptäckte Camilla Brøyn, 32, att en dansk designkedja säljer en vas som hon anser är en kopia av hennes ljuslykta. "Det är extremt likt. Det känns jättejobbigt."

GÖTEBORG. Flera Göteborgsdesigners anser sig ha blivit utsatta för plagiat. Bakom de misstänkta kopieringarna står storföretag som Hemtex och ett danskgrundat företag.

– Som enskild liten företagare finns inget skyddsnät. Det känns som de stora företagen utnyttjar det, säger Kristin Erséus.

Kristin Erséus, 30, berättar att hon visat sin portfolio för heminredningskedjan Hemtex. Bland mönstren hon hade med sig fanns "Stickat", de köpte det inte. Ett och ett halvt år senare släppte Hemtex en serie med mönstret Feather, ett snarlikt mönster som Kristin Erséus design.

– Det satte hela tillvaron på ända. I mitt fall var det ganska självklart i och med att jag var där och visade min portfolio. Man blir väldigt kränkt och ledsen när de bara slår ifrån sig. Man känner sig så utsatt.

Kontaktade advokat

Hemtext mönster Feather sitter sedan ungefär ett år tillbaka på muggar, gardiner, örngott och grytlappar, bland annat. Förra veckan släpptes vårkollektionen, då har man utökat serien så finns den även på skålar och handdukar.

– Jag hade planer på att utveckla det och göra fler produkter. Det känns som att de tagit den chansen ifrån mig, berättar Kristin Erséus som har sitt mönster på kuddar och brickor.

Kristin Erséus kontaktade en advokat när hon upptäckte detta som hjälpte henne att komma i kontakt med företaget. Hon uppfattade det som att de skulle komma fram till en överrenskommelse men hon har inte hört något mer om det. Nu har det gått fyra månader.

Hemtext: Vårt egna mönster

Hemtext har uppfattat situationen på ett annat sätt.

– När Kristin lyfte den här frågan så gjorde vi en gedigen internutredning. Som tur var fanns det en exempellös bra dokumentation av designprocessen. Grundskissen fanns, inspirationsbilderna fanns, säger Manuel Ferrer, Hemtex presschef.

Han berättar att Kristin Erséus träffat representanter från företaget och har fått veta hur processen gått till. Han ansåg att hon verkade nöjd efter mötet och att de kom fram till att de inte skulle stoppa mönstret.

Han säger att Feather är en utveckling av ett av Hemtex tidigare interna mönster.

– Den inspiration som hämtats har inte kommit från Kristin Erséus. Det är ett av de allra vanligaste mönstren som finns. Den första bilden jag känner till är från 1500-talet. Det finns tusentals och åter tusentals, så man skulle kunna säga att för ett otränat öga har Kristin Erséus plagierat något av det här. De är väldigt lika. Det är löv, blad, fjädrar i olika varianter.

"Känns jättejobbigt"

Kristin Erséus är inte enda Göteborgsdesignern som anser att hon utsatts för plagiat. Tidigare i veckan upptäckte Camilla Brøyn, 32, att en dansk designkedja säljer en vas som hon anser är en kopia av hennes ljuslykta.

– Det är extremt likt. Det känns jättejobbigt. Jag hamnade i chock och blev illamående. Det känns som att någon tar ens leverbröd från en.

Camilla Brøyn har kontaktat en advokat. Men vad det kommer att leda till vet hon inte.

– Det måste vara exakta kopior för att man ska kunna fällas. Man kan lätt ta någon annans design och hävda att det är din egen eller att det är en trend i tiden, säger Camilla Brøyn och berättar att det räcker att man bara ändrar någon liten detalj för att inte räknas som plagiat.

Skillnad mellan plagiat och inspiration

Hon tror att företaget kommer att neka till att de kopierat hennes design, som hon tog fram redan 2009 och ljuslyktan har bland annat sålts på Artilleriet i Göteborg.

Som egenföretagare har hon begränsade resurser och kan inte driva en rättsprocess. Men det finns ytterligare ett problem:

– En kopiering gör att det går trend i en produkt vilket gör att de kommer att dö snabbare, säger Camilla Brøyn.

GT har sökt företaget.

Konstfacks rektor Maria Lantz berättar att även studenter på utbildningen blivit plagierade.

Är det ett stort problem? 

– Det tycks ju vara det eftersom det dyker upp gång på gång.

Hon berättar att de säger till studenterna att alltid hävda sin egen rätt att namnges.

– Men det är svårt. De här stora företagen är jättemäktiga och inte intresserade av att lyfta fram den enskilda.

Vad är skillnaden mellan plagiat och inspiration?

– Det är det som känsligt. Det finns trender och tendenser. Men det är när man kommersialiserar till stor skala som jag tycker att det blir ett problem. Det är jättetragiskt. Ibland kan idéer uppstå på flera håll, säger Maria Lantz.