Kristin, 56: ”Livrädd – jag ville bara gråta”

Kristin Pedersen lyckades rädda sin hund i sista stund.
Foto: Privat
Hunden Zita var nära att mista livet mitt under leken med favoritleksaken.
Foto: Privat
Leksaksgrisen läckte farlig stoppning.
Foto: Privat
Zita med sin gris.
Foto: Privat

En kväll lekte hunden Zita med sin leksak – en stor pipande gris. 

Plötsligt började hon kippa efter andan.

Tack vare matte Kristin Pedersens snabba reaktionsförmåga räddades Zita i sista sekund.

– Det hängde på minuterna, det fanns inte en chans att hinna ta upp telefonen och ringa veterinär. Jag blev tvungen att agera direkt, säger Kristin.

Kristin Pedersen, 56, från Mölndal, berättar att hon har haft hund i 30 år. Sedan några månader tillbaka är hon ägare till blandrasen Zita, elva månader. 

En kväll lekte Zita med sin leksak som hon haft sedan valp. En stor pipande gris, men så lyckades Zita bita ett litet hål i grisen. 

– Jag närmade mig och såg att något mjukt och elastiskt hade börjat läcka ut ur hålet. Zita hade munnen full av det, säger Kristin.

– Jag försökte öppna hennes mun för att få ut det. Hon fick panik och jag fick panik när jag såg hur mycket hon hade fått i sig.

"Jag ville bara gråta"

Zita började kippa efter andan och fick till slut inte luft. Kristin berättar hur hennes hund gav upp och nästan låg medvetslös.

– Det hängde på minuterna, det fanns inte en chans att hinna ta upp telefonen och ringa veterinär. Jag blev tvungen att agera direkt.

Kristin lyckades dra ut materialet genom halsen på Zita och det som hade hunnit fastna i hundens tarmar kom så småningom ut.

– Jag ville bara gråta. Det här var fruktansvärt. När jag körde ner fingrarna i halsen på henne så ville stoppningen från grisen aldrig ta slut, det var som att dra i ett garnnystan. 

Vill varna andra

Nu vill Kristin varna andra hundägare från att köpa liknande leksaker till sina hundar.

– Det borde vara olagligt att få använda den här typen av material som stoppning. Det är döden, säger hon. 

Hon vet inte i nuläget vilken fabrikör grisen kommer ifrån. Men är fast besluten att ta reda på det. 

– Jag är livrädd för alla hundars skull nu. Jag är så glad att min Zita lever.

Maria Karlsson, är överveterinär och specialist i hundens och kattens sjukdomar hos Distriktsveterinärerna i Jönköping. Hon instämmer i att en olycka kan inträffa så pass snabbt så att djurägaren själv måste hinna agera för att rädda liv.

– Det är ovanligt med kvävningstillbud av det slag som hänt. Man bör förstås välja leksaker med omsorg så de inte kan sönderdelas. Är olyckan framme försöker man i första hand få tag i föremålet via munhålan. Om det inte går finns möjlighet att göra Heimlichmanöver även på hund, säger hon.