Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krister tog inte sjukdomen på allvar – förlorade benet

Handbollsprofilen Krister Broman berättar under Diabetesgalan i TV3 om hur han nonchalerade sin diabetes – och fick amputera benet. Foto: TV3
"Jag mår oförskämt bra, har slutat äta godis och är ute och går rätt mycket på dagarna" säger Krister Broman drygt fem år efter amputationen av benet. Foto: TV3

Handbollsprofilen Krister Broman fick diabetes 2 – men lyssnade inte på läkaren.

– Jag kände mig inte sjuk, utan fortsatte som vanligt att äta en massa godis och dricka Coca-Cola, berättar han.

Till slut fick Krister amputera ena benet.

Nu medverkar han under Diabetesgalan i TV3 för att varna andra.

Dagen innan Krister Broman skulle fylla 65 år blev han tvungen att amputera ena benet på grund av sin diabetes. En diagnos han hade fått fem år tidigare.

– Jag är ett exempel på vad som kan hända om man inte lyssnar på läkarna, konstaterar Krister Broman, 70, handbollsikon och domare i elitserien under 30 år.

Efter att han fick beskedet fortsatte livet som vanligt. Han kände sig inte sjuk och tog därför inte läkarens ord på allvar.

– Jag fortsatte leva som förut, åt en massa godis och drack Coca-Cola, berättar han.

Drabbades av hjärtinfarkt

Han hade också haft astma i många år och berättar att han var överviktig trots att han dömde handboll på hög nivå. I maj 2012 drabbades han av en hjärtinfarkt. 

När Krister Broman låg inlagd på sjukhus fick han ett litet sår på tån som plåstrades om, och sedan fortsatte allt som vanligt igen.

– Jag höll på med handbollen och for omkring. Jag kanske drog ner lite på godiset, säger han.

Under handbollsturneringen Partille Cup samma sommar fick han problem med tån. Såret lades om igen och Krister Broman körde minibuss till EM i Österrike som överledare för juniorlandslaget i handboll.

"Började lukta illa"

– Tån kändes konstig och jag fick mer och mer ont. Den började lukta illa, och jag fick ringa efter en ersättare och åka hem, berättar han.

Efter ett par dagar i lägenheten i Majorna i Göteborg tog han mod till sig och uppsökte läkare. Krister blev genast inlagd och läkaren förklarade man var tvungna att amputera hans ben.

– Jag ska inte säga att jag blev chockad eller började gråta. Jag har inte lätt för att bryta ihop. Men det är klart att det kändes lite..., säger Krister Broman.

Krister Bromans ena ben är amputerat 15 centimeter nedanför knät. Foto: TV3

Benet kapades 15 centimeter nedanför knät. Det innebar att Krister skulle kunna få full rörelse och gå med protes.

Tackar handbollen för drivkraften

– Jag låg där med min stump och bestämde mig för att kunna köra bil före jul, vilket jag lyckades med. I september fick jag protesen. Jag tränade utan helvete, fyra till fem dagar i veckan, berättar han, och säger också att han tackar handbollen för den drivkraft han kände:

– Utan handbollen hade det inte varit samma sak. Den är fortfarande en stor del av mitt liv. Jag har uppdrag som delegat och bevakar elitseriematcher, är funktionär och tittar mycket på unga domare.

Handbollsprofilen Krister Broman är fortfarande aktiv inom handbollen. "Jag är delegat och bevakar elitseriematcher" säger han. Foto: TV3

Och numera har Krister Broman slutat äta godis och sköter sig "hyggligt" när det gäller maten. 

– Hade jag ändrat mitt leverne redan när jag fick diabetesdiagnosen kanske jag inte fått hjärtinfarkt och haft benet kvar. Men jag kan inte gråta för det. Det finns de som har det värre. Jag mår oförskämt bra, men hade väl mått ännu bättre om jag haft två ben, men det är en annan femma, säger han.

"Tro inte att du är Tarzan"

Krister Broman medverkar under Diabetesgalan som direktsänds i TV3, Viafree och Viaplay på tisdagskvällen. Hans budskap är:

– Lyssna på vad läkare och diabetessköterskor säger. Tro inte att du är Tarzan eller Stålmannen, utan ta tag i sjukdomen från början.

 

Diabetesgalan sänds tisdag den 14 november kl. 20:00 på TV3, Viafree och Viaplay.

 

LÄS MER: Hade litet sår på tån – fick amputera benet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!