Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krister, 40, hyllas – slet kvinna ur brinnande bil

Krister Bergström, 40, hyllas av räddningstjänsten. Foto: Privat
Kvinnan var vid liv efter krocken – men bilen hade fattat eld. Foto: Torbjörn Axelsson/ WESTY Foto
Krister berättar att han inte hann tänka mer än att det var ont om tid. Foto: Torbjörn Axelsson/ WESTY Foto

Plötsligt såg lastbilschauffören Krister Bergström en personbil komma rakt mot honom på fel sida vägen.

Frontalkollisionen gick inte att undvika.

Nu hyllas han av räddningstjänsten för sitt snabba agerande efter den allvarliga kraschen.

– Jag reagerade bara, hon hade ju brunnit upp annars, säger han.

Vid 03-tiden i lördags kom Krister Bergström, 40, körande i sin lastbil längs riksväg 44 öster om Lidköping – när han plötsligt såg en personbil komma över på fel sida vägen.

Han började bromsa – men kunde inte undvika frontalkollisionen.

– Jag tänkte ”det här går inte bra”. Det handlade om sekunder, det var lite läskigt, säger han till Aftonbladet som var först med att skriva om Kristers insats.

Lågor flammade upp

Krister berättar att en bakomvarande lastbilschaufför stannade och larmade räddningstjänsten samtidigt som han själv tog sig fram till kvinnan i bilen. Han konstaterade att hon var vid liv – men upptäckte också hur lågor flammade upp under motorhuven på den krockade personbilen.

– Jag sprang och hämtade min lilla brandsläckare, men det hjälpte inte så mycket för samtidigt började resten av bilen brinna, berättar han för Aftonbladet.

Då fokuserade Krister i stället på kvinnan, som av vårdpersonal efteråt har beskrivits som allvarligt skadad med skador i "nedre kroppen". Han lyckades få ut henne och bar henne till ett dike vid sidan om vägen – innan fordonet exploderade i ett eldhav. Strax efteråt var bilen helt utbrunnen.

Våldsam brandförlopp

Det våldsamma brandförloppet berodde på att personbilens bränsletank gått sönder, vilket gjorde att det också brann över stora delar av vägbanan.

Räddningstjänsten: "Det var fantastiskt bra gjort, han räddade livet på henne". Foto: WESTY Foto

Krister berättar att han inte hann tänka mer än att det var ont om tid.

– Jag reagerade bara, hon hade ju brunnit upp annars, säger han om händelsen.

Räddningstjänsten, som anlände strax därefter tillsammans med ambulansen, hyllar Kristers agerande.

– Det var fantastiskt bra gjort, han räddade livet på henne. När vi anlände bara några minuter senare var bilen helt övertänd, sa Magnus Areflykt, insatsledare vid räddningstjänsten i Västra Skaraborg, till NLT.

För GT utvecklade han:

– Lastbilsföraren hade först försökt släcka branden med sin handbrandsläckare. Det gick inte och när lågorna spred sig fick han dra ut henne. Det var tack vare honom hon fortfarande var i livet när vi anlände, säger Magnus Areflykt.

Krister: "Det var omvälvande"

Han säger vidare att kvinnan tack vare Kristers ingripande klarat sig utan brännskador, men att hon ändå betecknas som allvarligt skadad.

Vad som gjorde att kvinnan kom över på fel sida vägen är fortfarande inte klarlagt, det är enligt räddningstjänsten vid en svag sväng som personbilen har kommit över på fel sida vägen.

Krister klarade sig utan fysiska skador i kollisionen men beskrevs av räddningstjänsten som lite chockad men förvånansvärt samlad efter händelsen.

Krister själv, som har jobbat som lastbilschaufför i 20 år och aldrig varit med om något liknande, har svårt att sätta ord på känslorna efter händelsen.

– Det var omvälvande. Men det känns bra att jag kunde hjälpa till, säger Krister Bergström.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!