Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krismöte: Skandalomsusade kommunchefen sparkas

Ett halvår, inte längre. Nu sparkar Herrljunga kommun sin nyanställde och skandalomsusade kommunchef Claes Rydberg.

– Motiveringen är bristande ledningsfunktion, säger kommunstyrelsens ordförande Johnny Carlsson (C) efter ett extrainkallat kommunstyrelsemöte på torsdagen.

Nu landar notan hos skattebetalarna.

Det var för en vecka sedan som Herrljunga kommuns ledning valde att stänga av den högste tjänstemannen, kommunchefen Claes Rydberg, under en månads tid.

Han ska då ha vägrat lämna kommunhuset vilket kommunstyrelsens ordförande Johnny Carlsson beskrev för GT som "en obstruktion".

Nu har kommunledningen haft ett extrainkallat krismöte där avstängningen övergick till en fråga om att Claes Rydberg får sparken - redan ett halvår efter att han tillträtt.

– Motiveringen är bristande ledningsfunktion, säger kommunstyrelsens ordförande Johnny Carlsson och vill inte utveckla mera bakgrunden med hänvisning till den process som nu inleds med kommunchefens fackliga ombud.

Ett möte om villkoren ska ske under fredagen.

Ett oenigt beslut

Men beslutet var inte enigt. Moderaterna och det lokala missnöjespartiet Kommunens väl reserverade sig mot beslutet. Sverigedemokraterna röstade också emot.

Det har knappt gått ett halvår sedan han tillträdde sin post. Hur kan det bli så?

– Det kan jag undra också. Men med de varningssignaler som jag fick så gällde det att slå till ganska snabbt och utreda vad som hänt. Och så följde det ena på det andra. Därav detta snabba beslut, säger Johnny Carlsson.

Detta kan ju kosta Herrljunga kommun en hel del pengar.

– Beroende på kan det bli 16 månadslöner. Beroende på vilken form av avslut man gör. Han har bara en vanlig tillsvidareanställning med kollektivavtal och 40 timmar i veckan.

Men man har haft en rekryteringsprocess. Man har haft intervjuer och lagt tid, hur kan det då bli så fel?

Graverande nya uppgifter

– Det är det som är förvånande. Det kom fram information under mötet som vi inte visste vid rekryteringstillfället och det är ganska graverande. Jag vill inte gå in på vad det var men hade den informationen funnits vid anställningstillfället hade Rydberg inte varit aktuell för anställning. Det är rekryteringskonsultens ansvar att ta fram sådan information men den var inte känd.

Samtidigt är det ni politiker som anställer?

– Absolut. Jag tar på det fulla ansvaret men det var en enhållig grupp som anställde. 

Christina Abrahamsson, kommunalråd för Moderaterna som motsatte sig beslutet, säger att underlaget för att ge den nytillsatta kommunchefen sparken var tunt. Och hon oroar sig för att det kan bli en dyr affär för herrljungaborna. 

– Det kan bli otroligt många miljoner kronor för våra invånare, säger Christina Abrahamsson.

– Vi ville att han skulle få en chans att utredas av en beredning och att han skulle återinsättas i tjänst.

Enligt Alingsås tidning var Claes Rydberg i praktiken kommunchef under ännu kortare tid än ett halvår. Han gick den första sidan parallellt med tidigare kommunchefen och var senare sjukskriven med benbrott. Först för några veckor sedan var han i tjänst igen, enligt tidningen. 

Claes Rydberg själv sa tidigare i veckan till GT att han inte vill kommentera det inträffade förrän frågan var löst. 

– I dagsläget säger jag bara att jag överlåter alla sådana frågor till mitt ombud för det pågår en förhandling. Men efter detta är klart kommer jag uttala mig, sa Claes Rydberg.

Hans fackliga ombud förklarade att hon inte kunde säga någonting mitt under förhandlingen.

Fick sparken med fallskärm

I samband med att det blev klart att Claes Rydberg skulle bli Herrljungas nya kommunchef uppmärksammades också de tidigare skandalerna som omgärdat honom. Han fick sparken med en rejäl fallskärm från Västra Götalandsregionen. 

Ett par månader innan Claes Rydberg fick sparken avslöjade GT också att han vid ett stort antal tillfällen, på skattebetalarnas bekostnad, åkt på studieresa till samma lilla ort i östra Tyskland: Neubrandenburg 15 mil norr om Berlin.

– Kulturnämnden har inget förtroende för hans förmåga att leda och driva kulturpolitiken, kommenterade regiondirektören Ann-Sofi Lodin beslutet den gången och Claes Rydberg fick en fallskärm på två årslöner värd 2,8 miljoner kronor med sig.

Fallskärmen fick han ha kvar trots att han snart tog sig ett nytt jobb som kommunchef i Ljusdal, Hälsingland. 

Såg fram emot att komma till Herrljunga

När GT intervjuade honom om den nya tjänsten i Herrljunga förra året ville han inte kommentera gamla tiders skandaler: 

– Det är längesedan och jag har dragit ett streck över det där. Jag har det bra nu och ser fram emot att komma till Herrljunga.

Claes Rydberg har en månadslön på 80000 kronor i månaden. Dessutom har han ett uppdrag som vd i ett kommunalt bolag som ger honom några tusenlappar till.