Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora krisen vid norska gränsen

Följ det senaste om coronaviruset.
Parkeringen till Svinesunds handelsområde ekar nästan helt tom på lördagen efter att Norge stängt sina gränser.Foto: Mikael Berglund / Nyheter STO
Nordby Shoppingcenter petade ned självaste Mall of Scandinavia från köpcentrumtronen när det köpcentrum som omsatte mest pengar under 2018 skulle utses. Det finns all anledning att tro att det kommer att förändras när corona sätter stopp för den gränsöverskridande handeln.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare i veckan stängde Norge sina gränser – ett dråpslag för gränshandeln i Strömstad.

Shoppingområdena ekar tomma och uppemot tusen anställda har eller riskerar att permitteras.

– Sen gränsen stängde så är vår verksamhet borta, säger Ståle Lövheim, centerchef för Nordby shoppingcenter, det största i Strömstad.

I normala fall skulle bilar, företrädelsevis norskregistrerade, trängas på parkeringarna vid Nordby shoppingcenter och Svinesunds handelsområde intill norska gränsen i Strömstad.

Men sedan Norge stängde sina gränser den 16 mars så är det väldigt ödsligt vid gränshandeln. En besökare berättar för GT att det under lördagen var som att anlända till en ”spökstad” och att många av butikerna hade mer personal än kunder i lokalerna.

Ett dragplåster som vanligtvis lockar norrmän över gränsen är smågodiset, bland annat på grund av Norges höga sockerskatt. Vid gränsen i Strömstad finns flera stora butiker med inriktning mot just godis och konfektyr – och normalt hade det rått stor trängsel inne på dessa så här års. Nu reas i stället de stora kvantiteter påskgodis som köpts in ut till halva priset.

https://www.instagram.com/p/B96O3rKHy_8/

Ägs av Olav Thon

I fjol intog Nordby Shoppingcenter, som ägs av norska mångmiljardären Olav Thon, över förstaplatsen som Sveriges största köpcentrum sett till omsättning, något som bland annat Fastrighetsvärlden rapporterat. 

Men det lär coronapandemin komma att ändra på. De stängda gränserna mot Norge är ett dråpslag mot Nordby och alla shoppingcenter längs gränsen som till stor del förlitar sig på det köpstarka norska klientelet.

– Hela vår verksamhet går ut på att norrmän ska komma hit. Sen gränsen stängde så här hela vår verksamhet borta, säger Ståle Lövheim, centerchef för Nordby shoppingcenter och fortsätter:

– Det har fått jättestora konsekvenser sen dag ett, vi har ju inga kunder.

Norska mångmiljardären Olav Thon, 96, äger över 100 köpcentrum och hotell.Foto: BJÖRN LINDSTEN

Facket: ”Det är katastrof”

Redan den 19 mars, bara tre dagar efter att Norge stängt sina gränser, kom larm om krisläge och stundande permitteringar, vilket Strömstads Tidning rapporterade.

Mellan 700 och 1 000 anställda vid Nordby och Svinesunds handelsområde beräknas bli korttidspermitterade på grund av effekterna av coronapandemin, berättar Marie Rask, ombudsman för handelsanställdas förbund, för tidningen.

Exempelvis Grensemat – en livsmedelsjätte med butik både i Nordby och i Svinesunds handelsområde – har redan tvingats permittera 300 anställda.

– Det är ju inget besked man vill ge, men våra medarbetare har full förståelse att så här kan det inte vara, säger Göran Lundgren, driftansvarig på Grensemat, till P4 Väst.

Det fackliga ombudet Marie Rask tar nu emot mängder från samtal från arbetsgivare i Strömstad som vill korttidspermittera anställda.

– Många av dem står på konkursens brant, säger hon till Strömstads Tidning och fortsätter:

– Så det är katastrof. Det rings hela tiden.

Marie Rask tror dock inte att butikerna blir tvungna att stänga helt, däremot tror hon att de små butikerna kommer få det svårt att återhämta sig efter krisen.

 

Korttidspermittering och varsel

Korttidspermittering innebär att den anställde går ned i arbetstid under en period men samtidigt får ut 90 procent av lönen. Det är staten som genom subventioner tar en stor del av de totala kostnaderna för arbetstidsminskningen. 

 

Det finns tre fasta nivåer som, beroende på hur mycket du går ned i tid, reglerar hur många procent som lönen minskar. Jobbar man till exempel 60 procent mindre än tidigare minskas lönen med 7,5 procent.

 

Ett varsel innebär att arbetsgivaren förvarnar om uppsägningar. Med andra ord riskerar arbetstagarna att bli uppsagda. Varslet behöver nödvändigtvis inte leda till faktiska uppsägningar för samtliga.

 

Källa: Arbetsförmedlingen, Unionen och Tillväxtverket

Sjuksköterskan: ”De är enkla att göra”