Krisen i miljardimperiet: Stordalen om varslen

Live-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Petter Stordalen berättar för finska medier om coronakrisen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
25 personer varslas från Posthotellet i Göteborg med anledning av coronakrisen.
Foto: Nordic Choice Hotels

Petter Stordalen tror att coronautbrottet för med sig den värsta krisen för hotellbranschen under hans livstid.

Själv uppges han förbereda ett jättevarsel. 

– Den påverkar hela resebranschen, restauranger och hotell. Det är många anställda som påverkas, säger Petter Stordalen till Yle.

Förra helgen kom ett blytungt besked för de anställda på storslagna Posthotellet i Göteborg: 25 anställda varslas som en följd av coronavirusets utbredning.

Samtidigt verkar det bara bli det första av många slag mot Petter Stordalens hotellimperium. För Aftonbladet har Torgeir Silseth, koncernchef för Stordalens kedja Nordic Choice Hotels, berättat att man sett en ”dramatisk nedgång i omsättningen” – bland annat har marknaden i Stockholm gått ner 20 procent – och att ytterligare varsel förbereds.

Stordalen: ”Gråter mycket”

Nu, för finska public servicebolaget Yles svenskspråkiga del, berättar miljardären om hur han upplever att pandemin slår – och kommer fortsätta slå – mot hotellnäringen.

– Den påverkar hela resebranschen, restauranger och hotell. Det är många anställda som påverkas. Vi måste passa på så att den inte sätter stopp för allt, säger Petter Stordalen till Yle. 

Hotell Waterfront vid Älvsborgsbron i Göteborg är en av alla Petter Stordalens hotell i Norden.
Foto: Anders Wester/Pressbild

Den största krisen

Nordic Choice har över 200 hotell i Norden. För finska Hufvudstadsbladet förklarar Petter Stordalen att det är främst i Sverige och Norge som bokningarna minskat, men också i Finland.

– Jag tror att vi fortfarande är i början av den (krisen, reds. anm.). Av de kriser jag upplevt, börjande med svarta måndagen 1987, den stora finanskrisen i de nordiska länderna 1990-92, Asienkrisen 1998, IT-bubblan 2002-03 och den stora finanskrisen 2008-09 är detta den största kris resenäringen upplevt. Men det är samma dynamik som i andra kriser, det går över, men det är tufft när man är mitt i det, säger Petter Stordalen till Hufvudstadsbladet.

Han konstaterar att ”mars, april och maj” blir krävande. Exakt hur hårt coronapandemin kommer slå mot hans, och konkurrenternas, hotellkedjor är däremot omöjligt att fastslå ännu.

– Jag är agnostiker, men i Bibeln står det att jorden går under bara en gång, och det sker inte heller denna gång, säger Petter Stordalen till Yle.

TV: Fyra saker du inte visste om Petter Stordalen

Det här är Petter Stordalen