Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kris hos sjukvården – kan tvingas dra in ambulanser

Ambulansverksamheten vid NU-sjukvården ska spara in 19 miljoner kronor. OBS! Genrebild.
Foto: HENRIK JANSSON

Ambulansverksamheten vid NU-sjukvården ska spara in 19 miljoner kronor.

Det kan bland annat innebära att färre ambulanser kör nattetid i flera olika kommuner.

– Det kommer få konsekvenser, 19 miljoner kan inte gå obemärkt förbi, säger verksamhetschefen Björn Kalin.

NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen ska spara pengar. Bland de som drabbas är ambulansverksamheten, som ska spara 19 miljoner kronor.

Björn Kalin, verksamhetschef vid ambulansverksamheten i NU-sjukvården, har därför satt ihop ett sparförslag, vilket Bohusläningen tidigare rapporterat om.

Förslaget innebär omfattande neddragningar där bland annat enheter i Munkedal, Åmål, Hallinden, Strömstad och Uddevalla drabbas.

Björn Kalin, verksamhetschef vid ambulansverksamheten i NU-sjukvården,
Foto: Wahlström Image & Design AB

Färre ambulanser på natten

Därutöver föreslås att ambulanser kommer vara nedstängda nattetid, att transportambulansen kommer gå mer sällan och att bedömningsbilen, en så kallad single responder, kommer att stängas i Munkedal, Strömstad och Åmål.

– Det slutgiltiga förslaget är att vi under sommartid tvingas hålla ambulansresurser stängda, motsvarande en hel dygnsambulans, säger Björn Kalin, verksamhetschef för ambulansverksamheten vid NU-sjukvården.

Sparkravet innebär också att ett 20-tal medarbetare kommer att omplaceras, förklarar han.

–  Det har sagts att vi inte ska behöva varsla, eftersom det finns brister i övriga NU-sjukvården, säger Björn Kalin.

Hur drabbar detta er?

– Det kommer att påverka och vår tillgänglighet kommer minska. Det kommer få konsekvenser, 19 miljoner kan inte gå obemärkt förbi, säger han.

Ska spara 220 miljoner kronor 

Marith Hesse, M, säger att man inom NU-sjukvården ska spara totalt 220 miljoner kronor under nästa år, varav de insparade pengarna på ambulansverksamheten är en del av kakan.

På torsdag sammanträder styrelsen vid NU-sjukvården, men något beslut om ambulansverksamheten inte kommer att fattas då.

– Så som jag känner finns det ingen konkret beslutsformulering och jag har sagt till Björn Kallin och till sjukhusdirektören att vi behöver ha ett lite mer fylligt material. Verksamheterna själva gör risk- och konsekvensanalyser och de måste även vi i styrelsen ta del av, säger hon

Marith Hesse, M, ordförande vid NU-sjukvårdens styrelse.
Foto: SERGIO JOSELOVSKY/VGREGION

Verksamhetschefens förslag bör ju rimligtvis vara det han anser är det bästa utifrån det sparkrav som finns. Blir det inte bli sämre vård om man exempelvis måste ha färre ambulanser nattetid?

– Precis som du säger så tittar han på det som han anser vara minst dåligt, eller hur man nu ska säga. Det är hans uppdrag att hålla sin ekonomi, sedan blir det vår uppgift i styrelsen vad det får för risker och konsekvenser och om det är något som vi tycker är rimligt,