Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminella kommunicerar i häktet – genom toaletten

Det blir Göteborgs största gängrättegång någonsin. I mars åtalades 15 personer, senare skulle ytterligare en person komma att åtalas i samma mål.
Kammaråklagare Linda Wiking.
Foto: HENRIK JANSSON
Den 26 mars inleddes den historiskt stora gängrättegången i Göteborg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det var den 3 maj 2020 som en 33-årig man sköts till döds i Gamlestaden.
Foto: HENRIK JANSSON

Flera av de som sitter häktade i det stora gängmålet i Göteborg kommunicerar genom att ropa i häktets toalettrör.

Det visar incidentrapporter som P4 Göteborg var först med att rapportera om.

– Det är ett jätteproblem så klart, säger kammaråklagare Linda Wiking till Dagens Nyheter.

Totalt 16 personer är häktade, misstänkta för inblandning i gängskotten som tog livet på en 33-årig man i Gamlestaden i maj förra året.

Flera av dem sitter placerade på häktet i Göteborg, i Kriminalvårdens regi.

GT rapporterade i somras om att intagna kunnat kommunicera med varandra via avloppet, och risken för hur det skulle kunna påverka utredningar de intagna är inblandade i.

Problem som inte tycks ha löst sig sedan dess.

Tömmer vattnet i toaletterna

DN och P4 Göteborg har tagit del av incidentrapporter som lyfts in i utredningen av Gamlestadsmordet, som visar hur fyra av de misstänkta – som sitter häktade med fulla restriktioner – kommunicerat genom toaletternas avloppsrör.

En av rapporterna, från den 29 maj förra året, beskriver hur en av de misstänkta ”pratar med andra intagna genom att tömma av vattnet i toaletten. Blir tillsagt av personalen att sluta med detta. Oklart vem han hade kontakt med”, skriver DN.

– Vi behöver lyfta upp den här frågan igen. Någonting är felbyggt på riktigt. Det är ett jätteproblem så klart. Det vi får göra är att med god hjälp från häktets personal få misstänkta att inte sitta i samma del av byggnaden, eller allt de helt enkelt sprids ut på olika häkten, säger kammaråklagare Linda Wiking till tidningen.

”Hålla isär de som omfattas av samma mål”

Hon menar att toalettkommunikationen riskerar att förstöra utredningarna, och att det finns skäl till oro.

Regionchefen för Kriminalvården i Väst, Per Björkgren, skriver i ett mejl till DN att kommunikationen intagna emellan inte är någon ”ny fråga”, och att det inte är möjligt att ”få alldeles tyst”.

”Med detta i ständigt medvetande, att häktade försöker kommunicera, jobbar vi med att hålla isär de som omfattas av samma mål, eller där det finns åklagarbeslut att de inte får träffas”, skriver han till DN.

SE MER:

Fem kriminella nätverk i Göteborg är särskilt prioriterade i underrättelseuppgifter från polisen som GT tagit del av. Vi har kartlagt de aktuella nätverken.