Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminella gäng spanar på polisen med drönare

Kriminella gäng spanar på polisen med kameradrönare, rapporterar SVT.
Foto: SHUTTERSTOCK

Kriminella gäng följer polisen från luften med hjälp av drönare. Det avslöjar SVT-programmet ”Josefsson”, skriver SVT Väst.

– Jag har hört talas om det, och det är klart att det är besvärande om kriminella använder sig av den här tekniken som brottsverktyg, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

En polis berättar i ”Josefson” hur han och hans kolleger vid flera tillfällen upptäckt hur de blivit observerade från luften av drönare utrustade med kameror. 

Det ska ha inträffat vid flera tillfällen när de jobbat i de nordöstra stadsdelarna i Göteborg.

– Det är alldeles uppenbart att det är oss de spanar på. Man ser ju de här drönarna uppe i luften och de flyger i stora cirklar som blir mindre och mindre tills de hittat oss. Flera av mina kolleger har observerat att de blivit följda av drönare när de åkt bil, suttit på motorcykel och även till fots, säger polisen till SVT Väst.

”Kända kriminella”

Polisen säger sig också ha belägg för att det handlar om kriminella gäng.

– Vid ett tillfälle tog batteriet slut och drönaren kraschade i backen inte så långt ifrån oss. Snabbt var personer på motorcykel på plats för att hämta drönaren. Och när vi kom dit såg vi att det var kända kriminella från de här nätverken som hämtade upp den, berättar polisen för SVT. 

Drönarna är de kriminella gängens metod att försöka hålla koll polisen och på så sätt undkomma upptäckt, menar polisen.

– Jag är helt övertygad om att de vill ha koll på oss för vi förstör ju deras verksamhet. De säljer ju narkotika, de hanterar vapen och de har externa och interna uppgörelser och de vill inte att vi ska närvara.

Polischefen: Vi får vänja oss

För Erik Nord, polischef i Storgöteborg, kommer inte uppgifterna om kameradrönarna som någon nyhet:

– Jag har hört talas om det, och det är klart att det är besvärande om kriminella använder sig av den här tekniken som brottsverktyg.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Han ser dock små möjligheter att komma åt problemet. 

– Det är nog något som vi får vänja oss vid. Det är så teknikutveckling är. Det förekommer också att de använder GPS-puckar som de sätter på sina fienders bilar, för att se var de befinner sig, säger Erik Nord.

Men polisen använder sig också av drönare i sitt operativa arbete. Som ett led i att bekämpa brottsligheten storsatsar myndigheten på att köpa in drönare och utbilda drönarförare. Det skriver SVT Väst.

– Om de kriminella använder drönare, då kan ju vi också använda det för att se vart de landar och vem som styr dem och vad syftet är, säger Tobias Stenström, regional kamerautvecklare inom Polisen Väst till kanalen.