Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås Foto: NORA LOREKTomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås Foto: NORA LOREK
Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås Foto: NORA LOREK
Lena Matthijs, polisområdeschef i Borås. Foto: ANDERS YLANDERLena Matthijs, polisområdeschef i Borås. Foto: ANDERS YLANDER
Lena Matthijs, polisområdeschef i Borås. Foto: ANDERS YLANDER

Kriminell gruppering härjar i Limmared

Publicerad

Flera skjutningar har skakat mindre orter i Västsverige under helgen.

En person sköts till döds i Limmared under lördagen och en person skottskadades efter att ha skjutits på öppen gata i Herrljunga dagen efter.

Enligt polisens uppfattning härjar en kriminell gruppering i Limmared – och mordet skulle kunna kopplas till den kriminella sfären på orten.

– Vi gör bedömningen att det finns en viss kriminalitet som det här dådet skulle kunna ha bäring mot, säger Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås.

En ung man sköts till döds i en lägenhet i Limmared i Tranemo kommun under lördagskvällen. Maskerade gärningsmän ska ha tagit sig in via balkongen, skjutit mannen och flytt från platsen.

Under måndagen hade ännu ingen gripits för dådet.

– Det finns ingen misstänkt i ärendet. Det utreds som ett spaningsmord, säger Mats Axelsson, kriminalkommissarie vid grova brott i Älvsborg.

 

LÄS MER: Man skjuten till döds – intensiv mördarjakt 

 

Enligt boende i området, som BT har talat med, har det varit oroligt i området en längre tid innan dödsskjutningen. Enligt en boende ska en liten grupp ha ställt till med problem i området.

Polisen: Kriminell gruppering i Limmared

Och polisen bekräftar att man har problem med en kriminell gruppering i Limmared.

– Vi har haft en relativt hög aktivitet mot en kriminell gruppering i Limmared och Tranemo. Vi har jobbat väldigt aktivt under året, säger Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås

Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i BoråsFoto: NORA LOREK

Enligt Stakeberg Jansson kan den kriminella verksamheten i området alltså ha koppling till mordet.

– Vi gör bedömningen att det finns en viss kriminalitet som det här dådet kan ha bäring mot, säger han och fortsätter:

– Ett mord med skjutvapen på det här sättet, det är svårt att bedöma annat än att det är någon sorts kriminell uppgörelse som det handlar om, förmodligen, säger han och fortsätter:

"Någon sorts kriminell uppgörelse"

– Men vi vet ju ingenting om motivet i dag. Det är svårt att uttala sig annat än att det blir en spekulation om att det här är någon sorts uppgörelse av något slag, absolut.

Polisen har alltså vidtagit och fortsätter vidta åtgärder mot grupperingen.

Hur många personer rör det sig om?

– Det tänker jag inte uttala mig om, säger Stakeberg Jansson.

En dag efter mordet i Limmared sköts en person på öppen gata i Herrljunga. I det ärendet sitter två personer anhållna för mordförsök. Enligt polischefen Lena Matthijs kan händelsen ha sin grund i narkotikaaffärer.

Polisen: Ingen koppling mellan fallen

– Motiv är för tidigt att gå in på. Generellt, i de här kretsarna, handlar det om narkotika och indrivning av pengar, säger hon till P4 Sjuhärad, och menar att samma motivbild kan finnas i Limmaredfallet.

 

LÄS MER: Man sköts på öppen gata – två anhållna 

 

Enligt polisen ser man i nuläget ingen koppling mellan dödsskjutningen i Limmared och skjutningen i Herrljunga. 

– Inte som vi ser just nu, men självklart tittar vi på om det finns några beröringspunkter. Men det är alldeles för tidigt att säga, säger kriminalkommissarie Mats Axelsson.

Under helgen tog två ytterligare skottlossningar plats i Västsverige. Dels sköts en man i benet i en lägenhet i Brastad och dels sköt två mopedmän in i en lägenhet i Mölndal.  

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER