Yxmannen berättar: Var ett rop på hjälp

Polisinsats i samband med händelsen på skolan.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Mannen delade bland annat detta klipp på Facebook just före attacken.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

Beväpnad med kniv och yxa klev den 25-årige mannen in på Peder Skrivares skola.

Innan han försvann hann en elev skadas i handen.

I en utredning av frivården framkommer att mannen uppger att han inte minns dådet som han menar var ”ett rop på hjälp”.

Maskerad och beväpnad med yxa, kniv och ett föremål som liknande en molotovcocktail tog sig mannen, som är 25 år gammal, i slutet av januari till Peder Skrivares skola i Varberg.

Tidigare på morgonen, innan han kom till skolan, ska han ha satt eld på ett soprum i fastigheten där han bor.

På skolan skadades en elev lindrigt i handen innan 25-åringen försvann och senare greps en bit från skolan. 

Mannen sitter nu häktad misstänkt för förberedelse till mord, grovt olaga hot, misshandel och förberedelse till mordbrand.

– Han förnekar brott. Utredningen pågår, det har inte hänt så mycket, säger advokat Gunilla Johansson.

Fascination för knivar

I en personutredning av frivården påstår mannen att han inte minns händelsen på skolan och att han ”mår dåligt över att höra att han kanske har skadat någon annan”. Han menar också att det hela var ett rop på hjälp.

Angående de vapen som senare hittades av polis menar 25-åringen ”att han alltid haft en fascination över knivar, men att han återigen aldrig velat skada någon”, skriver frivården.

I samband med händelsen på skolan delade mannen på sin Facebook-sida ett klipp om skolmördaren Anton Lundin Pettersson i Trollhättan. Han hade också kvällen före dådet publicerat en svensk flagga där det stod ”Våga vara stolt svensk och det är fan inget att skämmas över”.

Samtidigt har mannen också visat upp en delvis annan sida och tidigare bland annat uttryckt stöd för staden Orlando i Florida, USA, efter en attack mot en gayklubb och delat ett videoklipp där fotbollsspelaren Mario Balotelli stöttas efter en rasistattack.

I anslutning till händelsen på skolan kommenterade lokalpolisområdeschef Anders Wiss uppgifterna om 25-åringens aktiviteter på sociala medier:

– Det är ännu inte rubricerat som hatbrott, men vi tittar på den delen också så får vi se vad åklagaren har för uppfattning, sa han då.

GT har nu sökt åklagaren.

Kan ha allvarlig psykisk störning

Enligt ett läkarintyg från Rättsmedicinalverket kan det misstänkas att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid den misstänkta gärningen och att han även gjorde det vid undersökningen. Det föreligger därför skäl, anser läkaren, att genomföra en rättpsykiatrisk undersökning.

25-åringen är en tidigare elev på särgrundskolan och särgymnasiet på Peder Skrivares skola. Han har en lång historia av psykisk ohälsa och har neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism.

För tre år sedan dömdes han till 2,5 års fängelse för mordbrand efter att ha anlagt en brand i sin lägenhet på ett LSS-boende.

Enligt egen utsago ska orsaken ha varit att han ville ta livet av sig.

Han förstod att elden kunde komma att sprida sig men var helt fokuserad på tanken att ta sitt eget liv och tänkte aldrig på att han utsatte andra för fara”, skriver tingsrätten i domen.