Yxmannens inlägg om skolattacken i Trollhättan

En man i 25-årsåldern, beväpnad med kniv och yxa, tog sig in på en gymnasieskola i Varberg på torsdagsförmiddagen. En elev på skolan ska ha blivit lindrigt skadad av en yxa. En förundersökning om försök eller förberedelse till mord har inletts och alla elever skickades hem.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Mannen i 25-årsåldern misstänks också för att ha startat en brand på en adress i närheten av skolan.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

Mannen lade upp ett klipp om skolmördaren Anton Lundin Pettersson på sin Facebook, tände eld på ett soprum vid sin egen lägenhet och tog sig sedan till Peder Skrivares skola beväpnad med kniv och yxa. 

Nu kan GT berätta att 25-åringen som erkänt händelserna i Varberg under torsdagen, är en tidigare elev på skolan som för precis tre år sedan anlade en annan mordbrand.

Även den gången i anslutning till sin bostad. 

Nu är han häktad. 

Det var strax efter klockan 10 i torsdags som polisen fick larm om en märkligt klädd man som varit inne på Peder Skrivares skola i centrala Varberg. 

Iklädd arbetskläder, med visir för ansiktet och beväpnad med kniv och yxa ska han skadat en av eleverna lindrigt innan han lämnade skolan igen. 

Och för lokalpolisområdeschefen Anders Wiss väcker händelsen minnen från attacken på Kronan i Trollhättan.

Arrangerade brand i sin lägenhet

– Det är alltid så att man får tankar när man hör att det är en man som går in på en skola och skadar någon. Det är det färskaste exemplet vi har på en skolincident, säger Anders Wiss. 

En bit från Peder Skrivares skola greps en 25-årig man som är känd av polisen i Varberg sedan tidigare. 

Han kunde knytas till händelsen och har sedan själv berättat hur han gått tillväga och även medgett att han före besöket på skolan tänt eld på ett soprum i fastigheten där han bor. 

Tidigt på torsdagsmorgonen, före händelsen på Peder Skrivares skola, lade mannen ut ett klipp från TV4 Nyhetsmorgon om Anton Lundin Pettersson på sin Facebook-sida, vilket tidskriften Expo var först med att berätta. 

Under onsdagskvällen lade han upp en stor svensk flagga med texten ”Våga vara STOLT SVENSK och det är fan inget att skämmas över”, på samma Facebook-sida som också innehåller ett antal andra inlägg av liknande karaktär, men också mycket annat. 

”Farväl grymma värld” 

Det sista mannen delade innan han tog sig till skolan var Pink Floyds ”Goodbye cruel world”, där texten lyder: ”Farväl grymma värld, jag lämnar dig i dag.”

Lokalpolisområdeschefen Anders Wiss säger att han inte har några uppgifter om att det skulle diskuteras några hatbrottsmotiv i utredningen. 

På en presskonferens som hölls under eftermiddagen sa han angående inläggen på Facebook:

– Det är uppgifter du har, men inte vi i nuläget. Förundersökning pågår, jag kan ej kommentera detaljer.

– Jag kan inte säga något om motivet.

Polisens tekniker understödd av polisens insatsstyrka gick igenom mannens lägenhet under torsdagseftermiddagen där mannen bland annat hade arrangerat så en brand skulle starta. 

– Innan han kom till skolan hade han tänt eld på ett soprum och han hade arrangerat i sin lägenhet för brand, säger Anders Wiss. 

Därför misstänks mannen nu också för förberedelse till grov mordbrand. 

TV-spelsintresse

Det är inte första gången som mannen förekommer i sammanhang med bränder. För ganska precis tre år sedan anlade han en brand i sitt kök i ett flerfamiljhus på en mindre ort i Varbergs kommun. 

Han dömdes till två och ett halvt års fängelse för mordbrand. Straffet sattes ned med hänsyn till mannens psykiska mående och att han ”själv angett sig till polisen och bidragit till att brottet kunnat utredas på ett snabbt och korrekt sätt.”

I ett yttrande från frivården vid den tiden uppger mannen att han har ett stort intresse för TV-spel som ”får honom att bli lugn”, och att ”det känns skönt att försvinna ut i en fantasivärld”.

GT har varit i kontakt med 25-åringens advokat Gunilla Johansson som uppger att hon ännu inte varit i kontakt med sin klient eller varit med på några förhör och därför inte kan uttala sig. 

Vid lunchtid meddelade polisen att mannen anhållits efter att ha delgivits misstanke om grov misshandel, grov mordbrand, grovt olaga hot, förberedelse/försök till grov misshandel. 

Därtill förberedelse alternativ försök till grov mordbrand på skolan. 

Under fredagen häktades mannen också. En man beväpnad med kniv och yxa tog sig in på en gymnasieskola i Varberg på torsdagsförmiddagen. En elev på skolan ska ha blivit lindrigt skadad av en yxa. Polisen har kunnat gripa mannen. Stefan Gustafsson, presstalesperson polisregion Väst, berättar mer.