Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ytterligare en man misstänkt för gängmord i Gamlestaden

Fem kriminella nätverk i Göteborg är särskilt prioriterade i underrättelseuppgifter från polisen som GT tagit del av. Vi har kartlagt de aktuella nätverken.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON

Den 3 maj förra året sköts en man till döds när han var på väg från en födelsedagsfest i Gamlestaden i Göteborg.

Utredningen, som redan var den enskilt största i gängbrottssammanhang, växer nu ytterligare.

En sextonde man är nu misstänkt för brottet, enligt GP.

Mannen, som var i 30-årsåldern, hade lämnat ett födelsedagsfirande när han sköts med flera skott i ett bakhåll i Gamlestaden.

Han dog senare på sjukhus av sina skador, och personer med insyn i utredningen har tidigare beskrivit mordet som ”en ren avrättning”. 

Redan dagen efter anhölls nio personer, men utredningen har vuxit till att totalt omfatta 15 personer.

Idag hölls häktningsförhandlingen för en sextonde person, rapporterar GP.

– Tingsrätten har bedömt att det finns sannolika skäl för brottsmisstanken. Det handlar om en så kallad villkorad häktning, säger kammaråklagare Stefan Lind till tidningen.

Han misstänks för förberedelse till mord.

”Gängen har hjälpt varandra lite”

Men mannen, som är 29 år och beskrivs ha en ledande roll i ett kriminellt nätverk i Västra Frölunda, sitter redan häktad i ett annat ärende. Enligt GP greps mannen i Spanien i höstas, och utelämnades sedan till Sverige för ett grovt narkotikabrott.

Enligt den ”specialitetsprincip” som finns i Sverige får en person som överlämnats hit inte frihetsberövas, åtalas eller dömas för ett tidigare brott än det personen först överlämnades för. 

För det krävs ett godkännande från Spanien.

Till GP säger kammaråklagare Stefan Lind att man planerar ansöka om ett sådant tillstånd.

Han säger också att polisen misstänker att några av de häktade personerna har kopplingar till Frölundanätverket och att olika gäng har haft kontakt med varandra via den krypterade appen Encrochat.

– Gängen har hjälpt varandra lite, som det ser ut, av olika skäl.

SE MER:

Personrån, knark och våldsamma uppgörelser. Mitt i centrala Göteborg pågår en ständig konflikt om den allt mer öppna narkotikamarknaden.
Här är Brå:s statistik över antal anmälda brott i region Väst under 2019.