Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: Pojkvännen slog ihjäl Wilma, 17, i sitt vardagsrum

Wilmas pojkvän åtalas för att ha styckat sin flickvän. Själv hävdar han sin oskuld.
Wilma Andersson, 17, försvann spårlöst i november i fjol.
Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Wilmas 23-årige pojkvän anklagas för mord och brott mot griftefriden.
En kroppsdel från Wilma Andersson hittades i lägenheten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Åklagaren Jim Westerberg och polischefen Sten-Rune Timmersjö.
I dag lämnas åtalet mot pojkvännen in till Uddevalla tingsrätt.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Wilma Andersson.
1 / 7

Wilmas pojkvän åtalas för att ha slagit ihjäl henne i sitt vardagsrum och sedan styckat kroppen.

Wilmas kvarlevor hittades i en väska i pojkvännens bostad.

– Om jag hade styckmördat min tjej så hade jag inte sparat hennes huvud, säger pojkvännen som förnekar brott.

Sex månader efter att 17-åriga Wilma Andersson försvann från Walkesborg i Uddevalla väckte åklagare på onsdagen åtal mot hennes 23-årige pojkvän. 

Mannen åtalas för att ha mördat Wilma och sedan styckat hennes kropp.

I åtalet framgår att polisen hittade Wilmas huvud i pojkvännens lägenhet. Det var förpackat i en resväska med aluminiumfolie och tejp. I väskan låg även ett gosedjur.

Den tekniska undersökningen har visat 14 avtryck från expojkvännen på fyndet. När han konfronterades i förhör med att polisen hittat en kroppsdel i lägenheten satt han tyst i nästan 27 minuter innan han bad om att få gå på toaletten.

När han fick se bilder på fyndet svarade han kortfattat:

– Det är brutalt.

Wilmas 23-årige pojkvän misstänks för mord och brott mot griftefriden.
Tekniker på plats vid pojkvännens bostad den 19 november.
Foto: LINNEA LUNDSTRÖM
Wilmas 23-årige pojkvän misstänks för mord och brott mot griftefriden.
Foto: Privat

Tystnaden har varit ett genomgående tema för expojkvännen. Han svarade konsekvent ”ingen kommentar” i förhör fram till den 15 april då han började svara på utredarnas frågor.

Wilma Anderssons huvud hittades förpackat i resväskan i expojkvännens bostad.
Foto: Polisen
I förhör säger mannen att han är oskyldig.
Foto: Polisen

”Ni glömmer att jag älskat henne”

När han delgavs misstanke om att ha styckat Wilmas kropp svarade han:

– Ni glömmer bort att det här är en tjej som jag har älskat och att jag har levt mitt liv perfekt.

– Om jag hade styckmördat min tjej så hade jag inte sparat hennes huvud.

Sommaren 2018 skickade pojkvännen sms till Wilma där han skrev att han ville stycka henne i fyra delar.

Wilmas pojkvän åtalas för att ha slagit ihjäl henne i sitt vardagsrum och sedan styckat kroppen.

Åt på McDonald's

Enligt åtalet som väckts vid Uddevalla tingsrätt blev Wilma mördad den 14 november.

Dagarna efter mordet synes pojkvännen ha levt som vanligt. I utredningen framgår bland annat att han besökte McDonald's tillsammans med några vänner den 18 november.

Flera personer i Wilmas närhet har i förhör beskrivit att pojkvännen agerat märkligt under en tid. Han uppges ha USA:s president Donald Trump som idol och han försökte åka till USA för att delta i hans kampanj – men stoppades på Arlanda eftersom han inte fick inresetillstånd. Han uppges också ha anklagat Wilma för att vara satan som stöttade Trumps motståndare.

ÅTALET MOT WILMAS POJKVÄN

AVGÖRANDE FYNDET: Den 28 november, två veckor efter försvinnandet, hittade polisen en kroppsdel i en väska inuti den misstänkte pojkvännens lägenhet. I väskan, som låg på en hylla i en garderob, fanns även andra föremål – mjukisdjur och kläder – enligt åklagaren.


BEVIS: Utöver väskfyndet så har polisen bland annat hittat spår av blod i pojkvännens vardagsrum, grannar har hört kvinnoskrik från den aktuella lägenheten och pojkvännen är den sista som sett Wilma i livet. Polisen har också hittat spår av Wilma på en stor kökskniv.


DE ANHÖRIGA: Wilmas mamma och andra anhöriga berättar att de konfronterade pojkvännen kort efter försvinnandet och att han då var frånvarande och uppträdde påverkat. Han sa att Wilma hade lämnat lägenheten med sina saker, men de anhöriga såg att sakerna var kvar i bostaden.


POJKVÄNNEN NEKAR: 23-åringen har hela tiden nekat till brottet. I förhör säger pojkvännen bland annat: ”Jag kan inte stycka en kropp, det är inte jag. Det verkar som att ni glömmer bort att det här är en tjej som jag har älskat.”


RUBRICERINGEN: Pojkvännen åtalas i första hand för mord och brott mot griftefriden. I andra hand för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Släkting frågade efter Wilma

Enligt åklagaren Jim Westerberg väcktes tidigt misstankar om att allt inte gått rätt till vid Wilma Anderssons försvinnande. 

Bland annat ska till Wilmas båda föräldrar ha varit hemma hos pojkvännen och frågat efter henne och då fått svaret att hon lämnat med sina saker.

Polisens bedömning – så gick mordet till

Den sammantagna bedömningen är att Wilma Andersson blivit utsatt för upprepat, trubbigt våld då hon, i låg/golvnära position, befunnit sig i vardagsrummet mellan fåtöljen och tv:n. Vid denna plats har hon även utsatts för ett våld som inte närmare kan preciseras, men har varit av en sådan karaktär, att det separerat vävnadbitar från Wilma Anderssons kropp.

Under någon del av förloppet har Wilma Andersson förflyttats, så att hennes blodiga hår kommit i kontakt med en golvlist och nedre delen av dörrfodret i hallen till höger om öppningen in mot sovrum samt toalettdörrens insida och dess dörrkarm.

I vilken ordningsföljd ovanstående händelser skett har inte blodbildsanalysen kunnat påvisa.

Kammaråklagare Jim Westerberg väcker nu åtal mot den 23-årige pojkvännen som misstänks för mord.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

I mordåtalet står det att pojkvännen har berövat Wilma Andersson livet genom ”upprepat trubbigt våld” och/eller ”annat våld som inte närmare kan preciseras”.

I andra hand yrkar åklagaren på grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Dröjde två veckor

Kroppsdelsfyndet gjordes först den 28 november, två veckor efter att Wilma försvunnit och tros ha mördats.

– I det läget letade man inte efter en kroppsdel, utan spårsäkring var det väsentliga. Sen letade vi efter kroppen utanför lägenheten, säger åklagaren Jim Westerberg.

Enligt honom så finns det flera ytterligare bevis mot den misstänkte pojkvännen. Bland annat har grannar hört skrik från en kvinna från den aktuella lägenheten, i bostaden har polisens tekniker hittat blodstänk och slagit fast att det är tydligt att man har försökt städa undan efter brottet.

”Det finns saker han vill framföra”

Pojkvännen har hela tiden nekat till brott.

– Inställningen är densamma och det man kan säga om utredningen är att den är omfattande men ger inga besked om hur hon dött. Vi vet ej om det är någon som begått ett brott mot henne eller om det skett av andra skäl. När en person åtalas för ett mord är det ovanligt att det inte finns något besked om den saken, säger hans försvarare, advokat Beatrice Rämsell.

Advokaten om kroppsdelen

Beatrice Rämsell säger så här om att kroppsdelen i lägenheten hittades först två veckor efter det misstänka mordet:

– Jag tänker att man hade ett beslut om husrannsakan redan den 19:e och då får man utgå från att den genomfördes. Då kan det inte ha funnits något där.

Den har lagts där i efterhand menar du?

– Vi har en huvudförhandling framför oss och jag vill inte föregripa det. Det är där som materialet skall framföras. Det finns mycket frågetecken och detta är ett av dem.

Sökinsatsen efter Wilma Andersson i Uddevalla var enorm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

 Flera vittnen ska ha uppgett att förhållandet varit stormigt och att pojkvännen ska ha agerat kontrollerande mot Wilma. Han ska också, enligt vittnen, ha hotat och misshandlat henne tidigare i förhållandet. 

Pojkvännen fördes under onsdagsförmiddagen akut till sjukhus efter att personal i häktet upptäckt att han var okontaktbar, enligt GT:s uppgifter.

Kammaråklagare Jim Westerberg bekräftar att han fått uppgiften om att mannen förts till sjukhus, men säger samtidigt att han inte har någon närmare kännedom om allvaret.

Akuten dit pojkvännen förts.
Foto: GT/Expressen
Kriminalvårdens fordon fanns vid sjukhuset.
Foto: GT/Expressen
Expressens kriminalkrönikör om åtalet efter mordet på 17-åriga Wilma.