Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvobilar länsas på delar i ny stöldvåg

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
”Förteckningen över allt verkstaden fått göra är ett helt A4-ark”, säger Daniel Kjelsson, vd på H-fönstret.
Foto: H-Fönstret / H-Fönstret
Thomas Andersson jobbar som polis i Lysekil.
Foto: LARS HEDELIN
Magnus Billgren jobbar som skadeverkmästare på Brandts Bil i Dingle, som fått in 14 Volvo V70 som behövts repareras den senaste tiden.
Foto: Brandt Bil / Brandt Bil

Under de senaste två månaderna har ett stort antal Volvo V70-ägare i Bohuslän drabbats av stölder. Det är bilarnas fronter som tjuvarna velat åt – fronter som sedan säljs vidare till ägare av äldre V70-modeller.

För de drabbade är konsekvenserna kännbara.

– Jag undrar hur jag kommer sova på nätterna när bilen är tillbaka från verkstaden. Om det blir någon sömn eller om jag kommer vakna och titta ut genom fönstret med jämna mellanrum, säger en kvinna som nyligen fick oönskad påhälsning.

– De har stulit så mycket att verkstäderna har svårt att få fram reservdelar.

Det säger Thomas Andersson vid Lysekilspolisen. Han berättar att stölderna pågått under hela 2021, och att de blivit allt vanligare under de senaste två månaderna.

– Det har varit över 20 stycken bara runt Munkedal och Lysekil. Geografiskt är det ett litet område och det är flera personer som har drabbats mer än en gång. En herre i Brastad har fått stötfångaren stulen tre gånger på kort tid.

Tjuvarna har riktat in sig på bilar tillverkade från 2012 och ett par år framåt, då V70 fick en så kallad ”facelift”. Bland annat gjordes fronten om och ett större Volvo-emblem placerades i grillen.

Magnus Billgren är skadeverkmästare på Brandts Bil i Dingle, en verkstad som reparerat 14 V70 på senaste tid:

– Det är mycket mer krom och en helt annan grillfront på den nyare modellen. Tjuvarna tar hela stötfångaren, rycker alltihop. Har man en gammal V70 och byter ut den mot denna så ser den fem år yngre ut.

Tjuvarna tar hela fronten på bilen. Stölden går enligt polisen på ett par minuter.
Foto: Brandt Bil / Brandt Bil
Volvo V70 tillverkade före 2012 kan med en ny front se fem år yngre ut.
Tjuvarna har riktat in sig på bilar tillverkade från 2012 och ett par år framåt, då V70 fick ett så kallat ”facelift”.

Kostnaden efter stölden: 36 000 kronor

Kostanden för att återställa bilarna är stor. Förutom självrisken kan verkstadskostnaden uppgå till över 40 000 kronor. För företaget H-fönstret i Lysekil, vars firmabil fått stötfångaren stulen, landade den totala kostnaden på 36 000.

– De bröt sig in genom att klippa upp ett staket under helgen. Hela fronten är borta. Förteckningen över allt verkstaden fått göra är ett helt A4-ark. Det är klart att det är tråkigt, men det är döda ting och ingen har blivit skadad, säger företagets vd, Daniel Kjelsson.

Försäkringsbolaget stod för merparten av kostnaden, precis som i fallet med en annan drabbad – en ensamstående kvinna i Tanum. Självrisken gick dock på 1800 kronor, en kostnad som hon hade kunnat vara utan.

– Ja, det finns ju roligare saker att använda de pengarna till. Sen vet man ju inte om det här kommer att hända igen, och det är inte kul.

Stölder senaste veckan

Stölden upptäcks; Bilmodell; Ort

2022-01-17; Volvo V70 2013; Dingle

2022-01-14; Volvo V70 2016; Tanumshede

2022-01-10; Volvo V70 2013 (ägaren drabbad för andra gången); Brastad

2022-01-10; Volvo V70 2015; Munkedal

2022-01-03; Volvo V70 2014; Lysekil


Källa: Polisen

”Undrar hur jag kommer sova på nätterna”

Hon bor avsides, på en återvändsgata vid skogens rand, och stölden har inte bara påverkat hennes plånbok.

– Jag undrar hur jag kommer sova på nätterna när bilen är tillbaka från verkstaden. Om det blir någon sömn eller om jag kommer vakna och titta ut genom fönstret med jämna mellanrum. Det jag också funderar på är att tjuvarna visste att jag har en sån här bil. Det är väl uppgifter som finns lättillgängliga på nätet, det känns som att det bara är att ta för sig. 

Stölden inträffade nattetid och kvinnan varken hörde eller såg när tjuvarna slog till. Och detsamma gäller för de övriga stölderna.

– Det är dåligt med spår och det är dåligt med tips. Vi håller utkik på diverse köp- och säljsajter men än så länge har vi ingen misstänkt, konstaterar Thomas Andersson, Lysekilspolisen.

Han uppmanar ägare till de stöldbegärliga fordonen att vidta åtgärder.

– Ett enkelt råd är att parkera bilen så den står kloss an mot en fast vägg. Då blir det jättesvårt för gärningspersonerna att komma åt. Man kan också byta ut plastclipsen som stötfångarna sitter fast med mot skruvar och muttrar. Allt som gör att tjuvarna måste vara längre på platsen är bra. 

Så skyddar du dig

• Montera popnit i hjulhusen.

• Montera skruv med mutter i stället för plastclipsen under huven.

• Parkera om möjligt bilen på en videoövervakad plats.

• Parkera bilen tätt med fronten mot fast hinder.


Källa: Polisen

Semestertider högsäsong för biltjuvar

Det mest effektiva skyddet mot biltjuvar • Så undviker du inbrott i bilen.