Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vikarie gick coronasmittad till förskola – kommer åtalas

KI-professorn: Det sticker ut • ”Enstaka får feber”.
Åklagare Ylva Lundgren kommer att väcka åtal mot en kvinna som gick till jobbet på en förskola i Skövde trots att hon var coronasmittad och väntade på provsvar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Bilden är en genrebild och har ingenting med händelsen att göra.
Foto: NTB TT NYHETSBYRÅN

En timanställdvikarie vid en förskola i Skövde kommer att åtalas misstänkt för att ha gått till jobbet trots att hon visste att hon kunde vara smittad av covid-19. 

Några dagar senare kom hennes testresultat – som var positiva.

– Domstolen kommer att få pröva om det kan anses som grov oaktsamhet, säger kammaråklagare Ylva Lundgren.

Det var i början av juni förra året som kvinnan testade sig för covid-19. Hon gick sedan till jobbet på förskolan två dagar i rad, innan hon fick tillbaka sitt testresultat.

Hon fick då veta att hon var smittad av coronaviruset.

– När hon testade sig fick hon både skriftlig och muntlig information om att man ska bete sig som att man är smittbärare och smittad, att stanna hemma och inte gå till arbete och skola och så, menar kammaråklagare Ylva Lundgren.

Hon planerar nu att väcka åtal mot kvinnan, för framkallande av fara för annan.

Ylva Lundgren veterligen smittade vikarien aldrig någon på förskolan. Men hon menar ändå att det är att betrakta som grov oaktsamhet – ett uppsåt som krävs för att kunna döma någon för framkallande av fara för annan.

– Det är det som jag tänker att domstolen får pröva, om hon kan anses ha varit grovt oaktsam. 

Kan ge fängelse i upp till två år

I dag rapporterade SVT Nyheter Blekinge om en snarlik händelse, där en hemtjänstanställd gick till jobbet trots att hon väntade på resultatet från ett coronatest som senare skulle visa sig vara positivt.

– Hon har utsatt 18 omsorgstagare, 16 inom riskgrupp och 11 kolleger för livsfara eller fara för allvarlig sjukdom, säger åklagare Malin Rydell Almroth till SVT.

I november åtalades en kvinna i Örebro län för att ha gått smittad till jobbet i äldreomsorgen.

– Men två förhandlingar har blivit inställda där för att den tilltalade inte kommit dit, säger Ylva Lundgren.

Hon kan inte svara på vilket straff som yrkas på. Maxstraffet för framkallande av fara för annan är fängelse i två år.

– Det här är inte prövat än, om det är att anse att vara framkallande av fara för annan. Men jag tänker att det här är på bötesnivå, säger åklagaren.

GT har sökt kvinnans advokat, som uppgett att han inte har tid för att svara på frågor.

SE MER:

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande vid Lärarförbundet, är kritisk till Folkmyndighetens beslut att inte förlänga rekommendationer om fjärr- och distansundervisning.