Veronica Lins sons vädjan till pappan – efter mordet

Veronica Lin hittades mördad den 19 mars 2003. I en ny dokumentär på SVT, Veronica och den kinesiske miljonären, söker Veronicas son svar på vad som egentligen hände.
Marcus, 22.
Foto: SVT
Veronica Lin mördades 2003.
Foto: SVT
Sonen Marcus från början av 2000-talet.
Foto: SVT
You Lin under ett besök i Sverige på 90-talet.
Foto: SVT
Veronicas pappa Stig intervjuades 2019 av GT.
Foto: HENRIK JANSSON
Veronica Lin.
Foto: LENNART REHNMAN
1 / 7

Veronica Lin, 31, hittades 2003 mördad i Högsbo.

Hennes make – den kinesiske miljardären You Lin – dömdes först för att ha beställt mordet, men friades sedan.

Det fortfarande olösta fallet tas nu upp i SVT:s dokumentär ”Veronica och den kinesiska miljonären”.

I programmet riktar sig sonen Marcus till sin pappa:

– Jag undrar vad som egentligen hände mellan dig och min mamma.

Kvällen den 18 mars 2003 anmäldes den då 31 år gamla Veronica Lin försvunnen.

Tidigare samma morgon hade hon lämnat sin son Marcus på förskolan och åkt till Chalmers, där hon studerade.

Efter studierna skulle hon ha kommit hem – men det gjorde hon inte.

I stället hittades hon senare död i en grannlägenhet och hennes dåvarande make, den kinesiska affärsmannen och miljardären You Lin, skulle komma att misstänkas i ärendet.

Veronica Lin och You Lin.
Foto: SVT

Fallet tas nu upp i en sex delar lång dokumentär från SVT, där avsnitten släpps på SVT Play på söndagar och sänds på SVT1 samma dag.

Det första avsnittet släpps den 14 november.

Sonen: ”Något måste inträffat”

I dokumentären medverkar Veronica och You Lins son Marcus, i dag 22 år gammal. Han sitter framför tv:n och tittar på gamla videoklipp från barndomen, där båda hans föräldrar är med.

– En familj som ser lycklig ut. Jag önskar att jag hade haft lite mer minnen av de här stunderna. Men vad som händer när inte kameran är på vet man inte riktigt. För någonting måste ju ha inträffat, säger sonen i programmet.

I många år trodde Marcus att hans mamma dött i en olycka. Först vid tio års ålder fick han veta vad som faktiskt hade hänt, har han tidigare i berättat i en intervju med GT/Expressen. 

– Morfar hade en seriös blick och ton. Han sa: ”Nu när du är så pass gammal är det dags att berätta sanningen”, sa han då.

2019 medverkade Marcus i en intervju i GT.
Foto: HENRIK JANSSON

Nu är minnena av pappan få, de har inte setts på länge. I SVT-dokumentären skriver han ett brev till sin pappa, som han läser högt från:

– Jag har hört mycket från andra genom åren. Både positiva och negativa saker, om hemska handlingar. Jag undrar vad som egentligen hände mellan dig och min mamma.

Träffades i Kina

Veronica och You Lin träffades 1996 när hon bodde i Kina. Hon var där för att studera språket, och extraknäckte som engelsklärare för kineser. You Lin blev hennes elev.

Paret förälskade sig och gifte sig, och 1999 föddes sonen Marcus. Då blev det han och mamma, och You Lins besök i Göteborg var bara temporära. Våren 2003 – då Veronica Lin mördades – var deras förhållande i praktiken över och hon ville ta ut skilsmässa.

Kvällen den 19 mars 2003, dagen efter att hon försvann, hittades hon död i en lägenhet i samma trappuppgång som hon själv bodde i ihop med sina föräldrar. Hon hittades genom att polisen lyckades pejla hennes telefon.

– Jag blev helt vansinnigt arg. Jag vet inte varför, men jag blev både svag och kanske arg på min egen ofullkomlighet. Att jag inte kunde göra någonting. Det är väldigt svårt att förklara. Jag blev både arg på mig själv, jag blev väl arg på hela världen egentligen, säger Veronicas pappa Stig i SVT:s dokumentär.

Stig, pappa till Veronica, medverkar i dokumentären.
Foto: SVT

Systern Christina, som också medverkar i dokumentären, berättar att hon inte kunde förstå det som hade hänt. Hon nämner också systersonen Marcus.

– Han frågade: När kommer mamma Veronica? När kommer mamma Veronica? Vad svarar man på det?

Dömdes – och friades

Maken You Lin satt initialt häktad för inblandning i mordet på Veronica Lin, men släpptes sedan. Inte långt senare hittades även grannen delvis styckad och nergrävd på fastighetens bakgård, men då hade You Lin redan lämnat landet.

Misstankarna mot honom kvarstod dock, och 2014 kunde han gripas i Storbritannien och föras till Sverige.

Han åtalades sedermera för anstiftan till mord, för att ha lejt en torped att döda Veronica, och dömdes också till livstids fängelse och utvisning.

You Lin har friats för anstiftan till mord. Domen har överklagad, men rättegången har aldrig kunnat hållas.
Foto: SVT

Men när hela rättegången sedan fick tas om – efter att en nämndeman ansetts jävig – ändrades domen och You Lin friades.

”Även om det för You Lin finns flera besvärande omständigheter som antyder ett mönster för delaktighet i morden från You Lins sida, kan likväl dessa också ges annan förklaring”, stod det i domen.

You Lin friades också för anstiftan till mord på grannen.

Sedan dess har åklagaren överklagat till hovrätten – men de förhandlingarna har aldrig kunnat genomföras då You Lin inte gått att nå för en så kallad delgivning.

Ur arkivet:

Veronica Lins pappa berättar om sorgen efter dottern.