Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin: Växlingskontor tvättade maffiapengar

Personer med kopplingar till det ökända nigerianska dödsgänget Black Axe ska ha växlat över 700 000 kronor på kontoret.
Misstänkta Black Axe-medlemmar. Bilden har ingen koppling till detta fall.
Foto: Polizia de Stato
Black Axe ska bland annat utpressa sina offer med voodoo, svart magi.
Foto: AP / AP

Ett växlingskontor i Göteborg misstänks ha tvättat maffians knarkpengar.

Personer med kopplingar till det ökända nigerianska dödsgänget Black Axe ska ha växlat över 700 000 kronor på kontoret.

Vid Tullverkets tillslag hittades runt 1,7 miljoner kronor i olika lönnfack.

Ärendet har koppling till det stora knarkmålet vid Göteborgs tingsrätt där 15 personer står åtalade för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Flera av de åtalade personerna har kopplingar till Black Axe, ett fruktat gäng med ursprung i Nigeria. Det kriminella nätverket beskrivs både som en dödskult och maffia och sysslar utöver narkotikabrottslighet bland annat med människohandel, enligt svenska myndigheter.

Två av de åtalade i knarkmålet ska ha växlat över 700 000 kronor till euro på det aktuella växlingskontoret i Göteborg.

Trio åtalas

Nu har tre personer med koppling till växlingskontoret åtalats misstänkta för grovt penningtvättsbrott som påstås ha ägt rum 2018.

– Det gäller dels en företrädare för växlingskontoret, dels två andra personer med kopplingar till växlingskontoret. Min uppfattning är att de tre tillsammans och i samförstånd uppsåtligen har vidtagit åtgärder som har syftat till att dölja att pengarna kommer från narkotikabrottslighet, säger Gustav Nyström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, i ett uttalande.

Vid tillslaget hittade Tullverket lönnfack fyllda med pengar.
Foto: TULLVERKET

Enligt misstankarna har växlingskontoret förmedlat runt 10 miljoner kronor som skickats både inom landet och utomlands, utan att kolla upp pengarnas ursprung och därmed bidragit till organiserad brottslighet. Trion åtalas därför också för grov näringspenningtvätt.

Pengar i lönnfack

Utredningen är ett samarbete mellan Ekobrottsmyndigheten, Tullverket och Åklagarmyndigheten. När Tullverket gjorde ett tillslag mot kontoret hittades cirka 1,7 miljoner kronor i olika lönnfack.

– De 1,7 miljoner kronorna yrkas till viss del förverkade som utbyte av brott och till en annan del att de ska tas i förvar enligt stöldgodslagen, säger kammaråklagare Gustav Nyström.

Totalt belagtog Tullverket 1,7 miljoner kronor som låg i olika lönnfack.
Foto: TULLVERKET

I förundersökningen framgår att myndigheterna bland annat använt sig av hemlig telefonavlyssning och spaning.

Den misstänkta trion förnekar brott.

Black Axe är etablerade på flera platser i Europa och har nu också utöver Göteborg synts i Stockholm. Verksamheten i Europa utgår från Sicilien där gänget, som samarbetar med maffian Cosa Nostra, etablerade sig i samband med flyktingvågen 2015.

Gängets offer har bland annat vittnat om att de utpressats med hjälp av voodoo, svart magi. Ligan ska också använda sig av machetes vid våldsbrott.