Västsvenske mördaren Isak Dewit, 30, tog två gisslan

Sedan kl 12.20 pågår en stor räddningsarbete då två kriminalvårdare hålls gisslan av två dömda mördare. I klippet ovan är allt vi vet om gärningsmännen.
Isak Dewit, 30, dömdes till 18 års fängelse för det brutala dådet.
Foto: POLISEN

Under onsdagen togs två kriminalvårdare gisslan av två fångar på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna.

Båda fångarna är dömda för mord. En av dem är Isak Dewit, 30, som dömdes till 18 års fängelse för att ha mördat en man i Göteborg 2016.

Offret – en småbarnspappa vid namn Omar Elmi Ali, 26, – var på väg till en fotbollsträning när han mejades ner av Isak Dewit och hans kumpan. 

Under hösten 2015 gick 26-årige Omar Elmi Ali mot en fotbollsträning i Sjumilaskolans idrottshall. Han var en småbarnspappa som då drömde om att utbilda sig till busschaufför.

Utanför idrottshallen attackerades Omar Elmi Ali plötsligt av Isak Dewit, 30, och hans kumpan Marcus Soumaoro. Med två automatvapen mejades Omar Elmi Ali ner.

– Han sköts mot kroppen med upp emot 15 skott som träffat honom. Jag menar att det är två vapen som har använts på brottsplatsen, ett helautomatiskt och en halvautomatisk pistol. Det är ett synnerligen brutalt mord, dödsskjutningen kan beskrivas som en avrättning, har åklagaren Viktoria Karlsson sagt till GT. 

”Han var min bror”

Både Isak Dewit och kumpanen flydde från brottsplatsen på en motorcykel innan de några dagar senare kunde gripas. De åtalades för mord vid Göteborgs tingsrätt och dömdes sedan till 18 års fängelse vardera. 

Men varför Omar Elmi Ali blev måltavla kunde ingen svara på. Han var tidigare ostraffad och var inte känd i kriminella kretsar. 

Mordet begicks utanför Sjumilaskolans idrottshall – Omar Elmi Ali blev ihjälskjuten med 15 skott.
Foto: ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN

– Han var min bror, han var min vän och han var som min son. Du kan inte föreställa dig hur det känns. Jag uppfostrade Omar när mamma dog. Vi var så nära, jag och han. Det här känns så hemskt. Som att en del av min kropp är borta, har Omars storebror Abdulahi Elmi Ali tidigare sagt till GT. 

Marcus Soumaoro och Isak Dewit nekade hela tiden till brottet. 

Begär helikopter

Under onsdagen – mer än fem år efter mordet – tog Isak Dewit tillsammans med den dömde mördaren Haned Mahamed Abdullahi två kriminalvårdare gisslan på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Senare under onsdagskvällen släpptes båda kriminalvårdarna. 

24-årige Haned Mahamed Abdullahi är också dömd till 18 års fängelse, för ett brutalt knivdåd mot en man i Skellefteå 2019.

Under gisslandramat som pågick under onsdagen begärde Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi – som var beväpnade med stickvapen – en helikopter och 20 kebabpizzor. 

SE FLER NYHETER: ”De intagna är dömda för mord

Kriminalvården bekräftar gisslansituation: ”Barrikaderade i ett vaktutrymme”