Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar för falska poliser: ”Är värre än vägpirater”

Så många brott anmäldes i Sverige 2019
Tony Bengtsson, kommunpolis i Uddevalla.
Foto: Privat
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Natten mot i onsdags stannades en bilist av en person som uppgav sig vara civilpolis.

En liknande incident skedde för två veckor sedan.

Nu går polisen i Bohuslän ut med en varning.

– De här är värre än så kallade vägpirater, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Region Väst.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Strax före klockan 01 natten mot onsdagen fick polisen ett samtal.

En man ringde in och berättade att han i Uddevalla stoppats en bilist med blåljusanordning i grillen som uppgett sig för att vara civilpolis.

– Han bad om att få legitimation av föraren, säger Tony Bengtsson, kommunpolis i Uddevalla, som tidigare också pratat om händelsen med Bohusläningen. 

Polis åkte då till platsen, samtidigt som det larmades ut om en svart Volvo S60 av äldre modell utan registreringsskylt.

– Patrullen åker ut och ronderar och träffar då på bilen vid Torp. De påbörjar ett efterföljande för att stoppa den. Bilen drar in mot centrum i Uddevalla och det går väldigt fort, säger Tony Bengtsson.

Försökte preja bilen

Efter att bilen gjort en helomvändning och kört tillbaka mot Torp och ut på gamla E6 bedömde polisen att det på grund av hastigheterna inte gick att hänga på, att faran var för stor.

En stund senare fick polisen återigen syn på bilen, varpå de försökte få stopp på fordonet med en prejning. Trots att Volvon fick plåtskador lyckades den därefter köra därifrån.

Så sent som för två veckor sedan inträffade en liknande händelse i Uddevalla, då en annan bilist stoppades av en falsk civilpolis.

Bilisten blev då av med sitt bankomatkort.

Därför går polisen i Bohuslän nu alltså ut och varnar.

– Syftet med händelsen natten mot onsdag vet vi inte. Därför vill vi gå ut till media för att få hjälp så att folk hör av sig med iakttagelser, om de sett något, om de vet vad det är för bil. Detta är långt från bra, förtroendet till polisen är så oerhört viktigt, säger kommunpolis Tony Bengtsson.

Kan finnas fler utsatta

En annan grupp kriminella som ägnar sig åt att stoppa bilar är så kallade vägpirater. Dessa låtsas oftast ha problem med sin bil, som ställs i vägrenen, och vädjar till förbipasserande fordon från vägkanten. Syftet är att lura eller begå brott mot de som stannar.

Polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Region Väst, säger att de falska poliserna på ett sätt är värre: 

– De utger sig för att vara en myndighetsperson som ska inge trygghet och förtroende. Det här skadar vår verksamhet. Det är riktigt illa, säger han.

Samtidigt ser polisen det inte som osannolikt att det finns fler drabbade än de två fall i området som de hittills känner till.

– Det kan vara fler som stoppats, men att man trott att det varit en riktig civilpolis och därför inte anmält. Vi vill verkligen att de som råkat illa ut ska göra en anmälan.

Polisen vill också skicka med en uppmaning:

Om du stannas – fråga om legitimation.

– Rådet till människor som blir stoppade är att de ska stanna, för det är ett brott om de inte gör det, men be om att få se på en legitimation. Om polismannen inte räcker fram det är det något mystiskt, säger Tony Bengtsson.

En brottssamordnare har nu fått i uppdrag att titta på om det finns fler liknande ärenden.


Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.