Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdbiträdets dubbelliv: Förgrep sig på flera barn

Vårdbiträdets dubbelliv: Förgrep sig på flera barn – enligt misstankarna.
Mannen hade monterat två små kameror på toaletterna i sitt hus. Ingen annan i familjen upptäckte kamerorna som funnits på plats till och från i över två års tid.
Foto: Polisen
En av mannens datorer där det fanns hundratals kränkande bilder på flickorna.
Foto: Polisen

Mannen arbetade som vårdbiträde inom hemtjänsten och levde ett till synes harmoniskt familjeliv.

Men bakom den ordnade fasaden dolde sig någonting annat – mannen misstänks nu för sexbrott mot sina egna döttrar och några av deras kompisar.

Bubblan sprack när en mamma hörde delar av ett viskande samtal mellan två av flickorna.

En otäck härva har sedan dess nystats upp och nu åtalas den västsvenske mannen på åtta punkter för olika övergrepp mot fyra flickor.

Den åtalade mannen har under nästan hela 2000-talet arbetat inom vård och omsorg, bland annat inom hemtjänsten. Han var också en omtyckt småbarnspappa, framgår det av polisens förundersökning.

Men i slutet av oktober i fjol krackelerar tillvaron för flera familjer i den västsvenska idyllen. Detta sedan en mamma till en av de drabbade flickorna hämtat henne och ett annat barn på förskola och fritids. Från bilens baksäte hör hon viskande samtal mellan fickorna om ”hemligheter”.

När bilfärden är slut frågade mamman sin flicka: ”Gud, vad har hänt, berätta”.

Detta uppger hon i polisförhör i förundersökningen.

Flickorna berättade

Flickan svarar då med att berätta om övergrepp begångna av mannen. Flickan berättar att han visat sig naken och velat att småflickorna ska titta på när han kissar.

Mamman tog sedan kontakt med skolans kurator som gjorde en orosanmälan.

Dagen efter ringde socialtjänsten och meddelade att man ville ha ett möte med flickorna – som då berättade samma historia som för sin mamma.

Det framkom också att fler flickor råkat ut för småbarnspappan.

Både mannens barn och fru filmades ovetandes när de gick på toaletten. Obs, bilden är en genrebild.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Småbarnspappan skyller på barnen

Mannen greps några dagar senare, i slutet av oktober. Han nekade initialt till brott. 

I stället skyllde han på barnen, framgår av det inledande polisförhöret:

Har kommit in när jag har stått och kissat på toaletten. Och tittat. Och jag vet inte, nån typ av kommentar har dom fällt då, men jag kommer inte ihåg...”

– Han medger mer omständigheter i förhandlingen än under förhören, men skyller fortfarande delvis på att det var flickorna som tog initiativ och att han inte hade nåt brottsligt uppsåt, säger åklagaren.

Yrkar på fängelse

Mannen åtalas för kränkande fotografering från kameror som han monterat upp på toaletterna i hemmet.
Foto: Polisen

Under utredningen framkommer också att mannen satt upp dolda kameror på toaletterna i sitt hus. Han uppger att de var tänkta för övervakning mot inbrott, men det blev inte så. I stället satte han upp dem i badrummen eftersom det varit en del stök där. Flickorna hade ”plaskat runt”, säger han. Hans fru hade ingen vetskap om kamerorna.

– Inte bara barn utan också bland annat hans fru blev filmad inne på toaletten. Mannen hade dem inte uppsatta hela tiden utan gömde dem i en garderob, berättar åklagaren som leder förundersökningen.

Mannen medger att han haft olika kameror på toaletterna under mer än två års tid och erkänner därmed till brottet kränkande fotografering. Bilder och filmer från toaletterna när barnen fanns där inne laddades sedan över till mannens datorer och mobiler.

Nu åtalas mannen på åtta punkter för sexuellt ofredande, grovt sexuellt övergrepp mot barn, kränkande fotografering, barnpornografibrott och utnyttjande av barn för sexuell posering. Det handlar om fyra små flickor som blivit utsatta i mannens hem och i ett badhus.

Rättegångsförhandlingarna avslutades tidigare i veckan.

– Jag yrkade på fängelse i 2,5 år, berättar åklagaren.

Dom i nästa vecka

På grund av brottsoffrens låga ålder råder det sträng sekretess kring målet där förhandlingarna i tingsrätten avslutades i tisdags. 

– Dom kommer att meddelas under nästa vecka, berättar åklagaren. 

Den åtalade mannen har bett sin advokat att inte uttala sig, uppger advokaten.

Men i förundersökningen finns ett antal förhör med mannen. Sedan utredarna konfronterat honom med allt fler bevis får han frågan: 

Själva misstankarna, är det något du vill säga om dem?

– Jag önskar att det aldrig hänt.