Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdare medger sex på ungdomshem – vill frias

Vårdaren dömdes till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot barn, men överklagar nu domen.
Förhandlingen mot vårdaren hölls bakom stängda dörrar tidigare i år.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den vårdare på ett av SIS ungdomshem i Västsverige som dömdes för att ha våldtagit en underårig, intagen flicka överklagar nu domen. 

Mannen medger att han haft sex med flickan men nekar till att ha varit våldsam eller utnyttjat någon beroendeställning som anställd vårdare vid ungdomshemmet.

Mannen dömdes till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot barn. 

Tingsrätten var enig i sin dom. Någon annan påföljd än fängelse för den tidigare ostraffade behandlingsassistenten var utesluten. 

Enligt domstolen var flickan i beroendeställning till mannen, och under hans ”vård och tillsyn”, då han en kväll några dagar före jul förra året våldtog henne i ungdomshemmets lokaler.

Mannen har hela tiden medgett att han haft sex med flickan men menat att det varit helt frivilligt och utan att han kände till att hon var under 18 år. 

Vill slippa betala skadestånd

I sitt överklagande skriver mannen, genom sin advokat, att han vill frias helt från anklagelserna eller att han i vart fall ska få ett annat straff än fängelse och slippa betala flickan skadestånd på 140 000 kronor.

Han menar att han i sitt arbete inte haft en sådan position att han kan anses ha ”utövat tillsyn över målsäganden”. 

Och det är främst den delen som är avgörande för målets utgång. 

Enligt huvudregeln behöver offret vara under femton år för att gärningsmannen ska kunna fällas för våldtäkt mot barn. Men åklagaren har åberopat ett sällan använt undantag där också en person som är 15 år, men inte 18 år fyllda, kan fällas för våldtäkt mot barn då personerna är i någon slags beroendeställning till varann. 

Vårdaren: Hade egen tid

Det kan gälla en person inom den egna familjekretsen som förgriper sig på en yngre person eller som i det nu aktuella fallet: en person under 18 år som, enligt åklagaren, står under gärningsmannens ”vård eller tillsyn”, till exempel på ett ungdomshem eller liknande institution. 

Vårdarens advokat Beatrice Rämsell lyfter i överklagandet också upp att det sexuella umgänget skedde vid en tidpunkt då flickan beviljats så kallad egen tid, ”en form av permission som till följd av pandemin måste tillbringas på vårdhemmets område”

Vid händelsen hade vårdaren eskorterat henne till en del av ungdomshemmets lokaler där de intagna ostört kan ringa hem till sina familjer. Enligt flickan stängde då mannen dörren bakom dem. 

– Jag har inget att säga i det här målet, säger mannens advokat Beatrice Rämsell.