Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vännen släpptes ur häktet – tre dagar innan Kari mördades

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En 28-årig man sitter åtalad misstänkt för mord.
Foto: Polisen
Kari Ylioja som mördades i Lesjöfors och brorsdottern Desirée som barn (nu avliden). Bilden är tagen för 25 år sedan.
Foto: Privat

58-årige skogsarbetaren Kari Yliojas sista timmar i livet kantades av fylla och bråk.

Tillsammans med en vän – som tre dagar tidigare släpptes ur häktet – skålade han med hemmagjort vin. Enligt polisens utredning skulle samma kväll sluta i förödelse. 

Dagar senare hittades Kari död, övertäckt av kläder och lakan. 

Nu står vännen åtalad för mord.

– Det var inte så det skulle sluta, har den 28-årige mannen sagt i förhör.

I polisens förhör med vänner och bekanta beskrivs Kari Yliojas som en social och hjälpsam man som samtidigt hade ett besvärligt liv med alkohol och droger. 

Han levde på socialbidrag och tillbringade sina dagar med sin älskade hund och att hälsa på sin mamma. 

Men när Kari inte hämtade sin hund hos sin kamrat och när Karis mamma inte sett sin son på flera dagar började nära och kära bli oroliga. Så den 28 november 2020 anmäls Kari försvunnen. 

I sökandet efter Kari besöker polispatrullen ett obebott hus i Lesjöfors i Filipstads kommun, som enligt polisen används som ett tillhåll för missbrukar i trakten. När patrullen kom fram till adressen hittades en död kropp som var övertäckt av sängkläder och kavajer – det skulle visa sig vara Kari Yliojas. 

Lämnar huset ensam

Det sista livstecknet är från en grannes övervakningsfilm den 22 november, som visar att Kari tillsammans med en vän är på väg till det obebodda huset och på filmen syns det även när 28-åringen lämnar huset ensam. 

Polisen riktade snart misstankarna mot den 28-årige mannen som bara tre dagar tidigare hade släppts ur häktet misstänkt för bland annat grovt vapenbrott. 

Tidigare den dagen hade Kari besökt sin mamma tillsammans med vännen. Mamman berättar i polisförhöret att hennes son aldrig brukar ha med sig vänner när han besökte henne. 

Efter besöket gick vännerna hem till Kari, där drack de några flaskor av Karis hemmagjorda vin, framkommer i utredningen.

Men den till synes trevlig kvällen skulle ta en helt annan vändning. 

Här syns 28-åringen stiga på bussen, strax efter han har lämnat huset.
Foto: Polisen

Vännen: ”Fick panik”

De nu påverkade vännerna rörde sig bort till en matbutik i Lesjöfors där de på grund av okända omständigheter blir ovänner. En stor ruta till affären slås sönder och en okänd man misshandlas av 28-åringen.

När Kari bara har några timmar kvar i livet fortsätter duon till platsen där Kari senare skulle hittas död och enligt vittnen ska vännerna fortsatt sitt gräl. 

I förhör säger 28-åringen:

– Jag slog honom och han ströp mig och, ja. Då var det bråk helt enkelt bara.

Enligt 28-åringens egen version tog bråket sedan slut, och han själv gick ut för att ta en cigarett. När han kommer tillbaka ligger Kari redan på golvet, berättar den nu åtalade mannen.

– Jag fick panik och sprang fram till honom och lyssnad ifall han, hade, att han andades eller så, säger han i förhör.

Den misstänkte mannens advokat Kerstin Samuelsson har tidigare sagt att hennes klient nekar till mord. Han har dock medgett att han utdelat våld mot Kari.

Nekar till mord 

Enligt den rättsmedicinska undersökningen ska 28-åringen dödat Kari genom att tilldela honom ett stort antal knytnävsslag, sparkar och stampningar eller slag med okänt föremål mot huvudet och bålen. 

28-åringen har tidigare erkänt att han slagit Kari men nekar till mord. 

”Det var inte så det skulle sluta”, säger han i förhöret. 


Under 2020 anmäldes 1 557 327 brott i Sverige. Det är en ökning jämfört med året innan, det visar statistik från BRÅ.