Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionär knivdödad – polisen har säkrat spår

Intensiv jakt på gärningsmannen pågår och polisen efterlyser tips.
Polisens avspärrning utanför skolan på tisdagen.
Foto: JOAKIM ERIKSSON

En man i 70-årsåldern knivmördades under tisdagen i Borås.

Händelsen utreds som mord och polisen vädjar till allmänheten om mer information kring händelsen.

– Det är en ”vanlig” pensionär. Ingen person som är straffad och inte kriminellt belastad sedan tidigare, säger Ulla Brehm, presstalesperson för polisen i region Väst.

Under tisdagsförmiddagen larmades polisen till en misstänkt misshandel mellan Erikslundskolan och Borås camping. När polis, ambulans och räddningstjänst kom till platsen hittades en man i 70-årsåldern med omkring tio knivhugg i ryggen. 

– Spaningsarbete och en polisiär förundersökning pågår där vi samlar ihop all information och väntar på resultat från tekniska undersökningar, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region väst. 

Den ensamma gärningsmannen ska ha varit klädd i vita skor, grå luvtröja, ljusa byxor och ha burit på en väska. Personen ska även ha gått från platsen efter överfallet – i stället för att springa.

– Det känns ju lite ovanligt. Utan att vara psykolog, så känns det lite konstigt, säger Ove Jäverfelt, vice chefsåklagare i Borås till GP. 

Elever vittnen

GT har varit i kontakt med personer som bor i närheten av mordplatsen.

– Jag hörde ambulansen och kollade ut genom fönstret och då såg jag flera polisbilar och ambulanser. Han som var skadad låg på marken och de försökte rädda honom och så, säger en granne.

En annan tycker att det är obehagligt att ett mord har skett så nära hemmet.

– Vi bor en 50 meter därifrån. Vi har inte sett någonting mer än ambulanserna komma ut. Det är kusligt. Det är ett så lugnt område, säger en annan granne.

Förutom gärningsmannens klädsel har inte polisen gått ut med någon ytterligare information under onsdagen. Brottsoffret är inte känt av polisen sedan tidigare.

– Det är en ”vanlig” pensionär. Ingen person som är straffad och inte kriminellt belastad sedan tidigare. Vi har inte gått ut med spekulationer om hur dådet har gått till eller varför. Det ligger i förundersökningsarbetet, säger Ulla Brehm. 

Enligt Borås Tidning har polisen dock säkrat vissa spår, oklart vad. Spåren har skickats till Nationellt forensiskt centrum för analys.

Under onsdagseftermiddagen uppger polisen att det ännu inte finns någon gripen eller misstänkt i ärendet. 

– Utredningsarbetet pågår. Man jobbar efter olika hypoteser, men inget som är fastställt. Det är okänd bakgrund, okända omständigheter runt händelsen, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

Skolan erbjuder stödsamtal

Eftersom mordet skedde i närheten av en grundskola blev skolelever vittnen till den brutala händelsen. Trygghetsskapande åtgärder och stödsamtal har tagits in för elevhälsan.

– Vi arbetar generellt med trygghetsskapande åtgärder. Polisen är närvarande på skolan och runtomkring. Eleverna får fortsatt stödsamtal om de vill och önskar. Vi kommer finnas tillgängliga hela skoldagen oavsett om det är på lektionstid eller inte för att svara på eventuella frågor och tankar som kan dyka upp hos eleverna, säger verksamhetschef Julio Garcia Atterström.

De elever som faktiskt blev vittnen, har ni fångat upp dem på något sätt? 

– Det har vi gjort redan i går, vi kopplade in Posom-gruppen omedelbart för att ge stöd mot hela familjerna. Elevhälsan kopplades omedelbart in för de eleverna som blev vittnen.  Vi har som mål att skoldagen fortlöper som vanligt och så lugnt som möjligt, säger Julio Garcia Atterström.


LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige