Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtog 12-årig flicka – låtsades vara rånare

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige.
Den dömde mannen har överklagat till Högsta domstolen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

En 31-årig man, hemmahörande i Alingsåsområdet, dömdes i både tingsrätten och hovrätten till fängelse för våldtäkt och misshandel. 

Enligt domen våldtog mannen en minderårig flicka i sin bostad. 

Nu har domen överklagats till högsta domstolen. 

Det var i vintras som den unga flickan och den 31-åriga mannen umgicks regelbundet i Alingsåsområdet. I januari i år befann sig båda i mannens bostad när 31-åringen fick ut för att handla. Under tiden han var borta tog sig en maskerad ”inkräktare” in i bostaden, hotade flickan med en soft air gun och våldtog henne. 

När 31-åringen kom tillbaka till bostaden tröstade han flickan, bad henne duscha och larmade polisen. 

Men enligt både tingsrätten och hovrätten var det 31-åringen som var den maskerade våldtäktsmannen. Promenaden till affären var i själva verket en täckmantel för att kunna utföra brottet, menade rätten. 

”Alternativ gärningsman” 

31-åringen dömdes först till sex års fängelse i tingsrätten. Något som i hovrätten ändrades till sju år. 

Nu har mannen överklagat till Högsta domstolen. 

Gärningsmannen har hela tiden nekat till brott, men åklagaren har lyft en rad bevis. Bland annat att mannen tros ha planerat våldtäkten under lång tid genom att ge flickan ”vitamintabletter”. Tabletter som utan flickans vetskap innehöll narkotikaklassade preparat. Dessutom har det gjorts flera DNA-fynd som binder mannen till pistolen, rånarluvan och själva våldtäkten. 

Enligt mannens advokat går det inte att utesluta en alternativ gärningsman, något som både tingsrätten och hovrätten avfärdade i sitt domslut.