Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldtäktsmisstänkt politiker skrev ”kontrakt” med offer

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En före detta toppolitiker i Filipstads kommun står åtalad för sju våldtäkter mot en kvinna.
Mannen har åtalats vid Värmlands tingsrätt.
Foto: JONATHAN BERNTSSON

En högt uppsatt socialdemokratisk lokalpolitiker i Filipstad står åtalad för sju fall av våldtäkt. 

I polisens förundersökning finns bland annat ett ”kontrakt” upprättat mellan mannen, som nekar till brott, och den målsägande kvinnan. 

I kontraktet förbinder sig kvinnan att ”utan krångel” träna i drygt en månads tid och att under två veckor dagligen bära stringtrosor.

Det var i september i fjol som en värmländsk socialdemokratisk lokalpolitiker greps av polisen. Mannen satt då på tunga poster inom S i Filipstads kommun. 

Han står nu åtalad för sju fall av våldtäkt.

– Det är en och samma målsägande som den misstänkte har en relation till, har Rebecca Hällgren, åklagare i målet tidigare sagt.

Våldtäkterna som mannen åtalats för har enligt åklagaren begåtts mellan juni 2020 och september i fjol.

– Vi har utrett fler brottsmisstankar om våldtäkt, men det är de här sju fallen som bevisningen räcker för att väcka åtal, har åklagare Rebecca Hällgren tidigare sagt. 

Den målsägande kvinnan beskriver mannen som aggressiv och våldsam och i förhör med polis uppger hon att övergreppen pågått under flera års tid. Han ska enligt henne ha tilltvingat sig sex vid ett oräkneligt antal tillfällen och varit helt likgiltig inför hennes egen vilja och mående.

Kvinnan uppger att mannen ofta blivit våldsam, ett våld som lämnat blåmärken på hennes kropp. Mannen nekar till anklagelserna.
Foto: Polisen / Polisen

Upprättade ”kontrakt”

Kvinnan berättar om ett tillfälle. 

– Han ser att jag får jätteont men han bryr sig inte. Så säger han åt mig ”slappna av så gör det mindre ont”.

Hon fortsätter:

– Jag försöker ligga still för att det inte ska göra mer ont. Och försöker slappna av, efteråt så blöder jag jättemycket. Jag blev jätterädd, jag trodde något hade gått sönder. 

Hon säger att hon flera gånger gråtit under de misstänkta övergreppen, men att mannen ”skiter fullständigt i det.” 

I förundersökning finns även ett ”kontrakt” upprättat mellan kvinnan och mannen:

”(Kvinnan) lovar att träna i en månad 14/4 - 6/5 utan krångel [...] (kvinnan) ska också bära stringtrosor under två veckors tid från och med den 14/4, när hon inte arbetar eller tränar.”

I utbyte ska mannen ha försett kvinnan med starka läkemedel.

”Kontraktet” som polisen hittat, och som misstänks beskriva krav som mannen haft på kvinnan.
Foto: Polisen / Polisen
Enligt kvinnan har mannen drogat henne med diverse läkemedel. Mannen hävdar att han försett henne med nödvändiga mediciner av omtanke.
Foto: Polisen / Polisen

”Extremt impulsiv”

Toppolitikern ska också ha bjudit in andra män, sammanlagt ett tiotal stycken, att ha sex med kvinnan mot hennes vilja. Inför träffarna ska han ha satt upp regler för hur kvinnan ska bete sig, med hot om bestraffningar om hon inte gör som hon blivit tillsagd.

– Jag känner mig tvingad av (politikern). Det är inte männen. Jag tycker nästan synd om dem ibland. Sista killen frågade om jag verkligen ville. Jag var tvungen att säga ja, säger kvinnan.

Ett vittne som polisen pratat med beskriver mannen som ”extremt impulsiv”, att han ”varit lättirriterad och brusat upp för skitsaker”. 

Vittne: Han använde sitt ämbete

Ett annat vittne hävdar att mannen använde sitt politiska ämbete för att få sin vilja igenom.

– Han är väldig till att visa att det är han som dikterar villkoren. Han tycker att han är så högt i samhället. Budskapet och känslan är ju att det är något vi andra ska tänka på, säger vittnet i förhör.

Men det finns också en helt annan bild av toppolitikern, vars närmsta chef beskriver honom som noggrann, korrekt och ansvarsfull. 

Ett annat vittne beskriver mannen som ”en bra person”. 

– Han är omtänksam, han bryr sig om andra, säger personen i förhör med polis.

Nekar till brott: ”Har varit en samsyn”

Själv nekar mannen till alla brottsanklagelser och menar att det i stället rör sig om sex med samtycke. 

– Jag har aldrig gjort något mot hennes vilja, aldrig, säger politikern i förhör med polis.

– Utan det har liksom varit en samsyn... Så jag begriper liksom inte riktigt varför hon har gjort det här mot mig, fortsätter han.

Han beskriver kvinnan som självdestruktiv och hävdar att hon flera gånger tjatat sig till sex.

Politikern nekar inte till att andra andra män har haft sex med kvinnan när han varit med, men hävdar att det har skett i samförstånd med kvinnan.

Kort efter att toppolitikern greps meddelade Socialdemokraterna i Värmland att den misstänkte mannen fråntagits sina uppdrag för partiet.

Så ser lagstiftningen kring våldtäkt ut

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige