Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtäktsdömd man efterlyst – drog med kvinna till hotellrum

Mannen är på fri fot och en efterlysning har därför utfärdats.
En man har efterlyst för en våldtäkt i Arvika i somras.
Foto: Google maps
Hovrätten för Västra Sverige dömde mannen till 2,5 års fängelse för våldtäkt – då var han på fri fot och nu efterlyses han.
Foto: SVEN LINDWALL

En polsk medborgare i 35-årsåldern har efterlysts för en våldtäkt i Arvika i mitten av juni förra året.

Mannen friades i tingsrätten, men i februari i år dömde hovrätten honom till ett flerårigt fängelsestraff.

Kvinnan var mycket berusad när hon, tillsammans med en väninna, stötte på tre män i en park i Arvika. För polis har ett vittne beskrivit männen som aggressiva och högljudda. 

En av männen, en polsk medborgare i 35-årsåldern, ska sedan tagit ett hårt tag kring kvinnans arm och dragit henne med sig till ett närliggande hotell. 

Vittnet uppfattade att kvinnan följde med mot sin vilja och larmade polis. Patrullen kom dock inte till platsen förrän efter en halvtimme, när kvinnan hade lämnat mannens hotellrum och brottet redan hade hunnit fullbordats.

Friades i tingsrätten

Vittnet som larmade har berättat att kvinnan ”var minst sagt nere och tårarna sprutade”. Hon var genomvåt, hade lämnat hotellrummet utan sina nycklar, hennes trosor och behå låg i hennes väska och hon blödde från underlivet.

Mannen åtalades senare vid Värmlands tingsrätt, men friades. 

”Det står klart att hennes beteende på platsen är mycket väl förenligt med att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp. Det går dock inte att bortse från att Målsäganden även av andra skäl var medtagen den aktuella natten. Hon var påverkad av alkohol och var redan före det att hon gick till hotellrummet uppriven”, skriver tingsrätten i sin dom.

Mannen efterlyst

Men hovrätten för Västra Sverige, som prövade fallet i februari, gör en annan bedömning:

”Sammanfattningsvis anser hovrätten att den samlade bilden med styrka talar för att målsäganden inte har deltagit frivilligt i de åtalade samlagen”, skriver domstolen.

Straffpåföljden bestämdes till fängelse i två år och sex månader och mannen häktades i sin frånvaro.

Han är dock alltjämt på fri fot och en efterlysning har därför utfärdats.

Så blev ”spökmannen” en av Sveriges värsta våldtäktsmän