Våldsamt slagsmål utbröt på Gekås – tre män dömda

Varuhuset har fem miljoner besökare varje år.

Den 14 augusti i år stördes shoppinglugnet på Gekås i Ullared av ett vilt slagsmål vid entrén.

När en man stoppades av väktare, misstänkt för att ha snattat varor, blev väktarna angripna av honom och hans två kompisar. Alla i 20-årsåldern.

Männen skallades och sparkades, och en av dem ska ha hotat:

”Vänta tills jag blir fri, då kommer jag komma tillbaka. Jag ska göra slut med er”.

Nu har de dömts till fängelse för flera brott.

– Man kanske tycker att vi ska tåla detta, bara för att vi är vakter, men han har inte rätt att hota mig på det viset.

Så säger en av väktarna i förhör efter händelsen på Gekås den 14 augusti.

Han och hans kolleger hade fått kännedom om att en man betedde sig lite underligt, som att han försökte hålla varor gömda, och när han passerat alla tillfällen att betala försökte man stoppa honom för en kontroll.

Men mannen var inte samarbetsvillig, och försökte springa ifrån den kvinnliga vakt som försökte göra kontrollen.

Hon berättar i förhör hur hon ”fick tag i luvan på hans tröja och kunde dra tillbaka honom och då blev han helvild och började sparka och slåss”.

Flera av hennes kolleger kom för att hjälpa till, samtidigt som mannens två kompisar också anslöt och scenen eskalerade till stort tumult och slagsmål. Även en civil polis, som råkade befinna sig på varuhuset för att shoppa, ingrep.

På en övervakningskamera fångas ögonblicket då en av väktarna stoppar mannen för att kontrollera honom...
... men mannen försöker ta sig fri och snart kommer två av hans vänner och attackerar väktarna, och slagsmål bryter ut.

Hotade väktarna: ”Vänta ni bara”

En av de kvinnliga väktarna blev dragen i håret, och alla tre blev sparkade eller knäade. En annan kvinnlig väktare blev skallad så att hennes läpp sprack, och knäad så att hon fick ett blåmärke.

När den man som väktarna inledningsvis försökte kontrollera slutligen kunde handfängslas, menar väktarna att han vred på huvudet och sa:

”Vänta tills jag blir fri, då kommer jag komma tillbaka. Jag ska göra slut med er”.

Ett av offren beskriver att hon numera ”är på sin vakt varje gång hon jobbar efter händelsen. Hon är rädd att killarna ska komma tillbaka och hämnas. Hon har aldrig varit med om ett sådant gripande”. Det framgår i domen som nu fallit i Varbergs tingsrätt.

En annan av målsägarna säger att han påverkats av händelsen. Att han kollar extra gånger omkring sig när han arbetar, och att han ”tänker på sina barn”. 

Den tredje väktaren kallar situationen som uppstod för ”kaos”. 

Mannen på bilden har dömts till tre månaders fängelse för misshandel, ringa stöld, våld mot tjänsteman och försök till främjande av flykt.
Mannen på bilden har dömts till fyra månaders fängelse för misshandel, ringa stöld, våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman.
Mannen på bilden har dömts till tre månaders fängelse för misshandel, våld mot tjänsteman och försök till främjande av flykt.

Offret: ”Har inte samma tillit längre”

”Händelsen har påverkat henne mycket psykiskt. Hon har inte samma tillit längre och är lite mer försiktig. Hon kan hellre välja att backa undan”, står det i domen.

Tingsrätten har dömt en av männen till misshandel, ringa stöld, våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman. Det var han som inledningsvis stoppades och som uttalade hotet. En annan av männen döms för misshandel, ringa stöld, våld mot tjänsteman och främjande av flykt. Den tredje mannen döms också för misshandel, våld mot tjänsteman och främjande av flykt.

Rätten menar att de två sistnämnda avsåg hjälpa sin kompis att undkomma väktarna.

De stödåtalade männen har erkänt att de snattat varor – i övrigt förnekar alla tre gärningarna.

En av männen säger att han tyckte sin vän blev behandlad på ”ett fruktansvärt sätt av vakterna”. Den andra mannen som gick till attack menar att han bara sagt till vakterna att ”behandla (kompisen) väl för att han höll på att dö”. Ingen förstår hur vakterna fått sina skador, som finns fotodokumenterade i förundersökningen.

De har dömts till tre, respektive fyra månaders fängelse.

UR ARKIVET:

Så lever Gekås Ullareds anonyma ägare: Dyra villor • Exklusiva bilar • Planerar bygga slott